Бо тут відбулась  зустріч-дискусія вінницьких фермерів, сільгоспвиробників і аграрного  бізнесу із провідним  експертом у «м’ясному, зерновому та молочному»  секторі економіки, гендиректором «Індустріальної молочної компанії»  та засновником «Агрокебетів» Алексом Ліссітсою.

Цікаво, що Алекс 12 років жив і працював у Німеччині, хоча він уродженець маленького села на Чернігівщині…     Тому із цим ТОП-менеджером  України  Вінниця та вінничани перш за все спілкувались про останні п’ять років агросектору країни, земельний ринок, державні дотації великим і маленьким,  заборонене ГМО, брак кадрів на селі та «тиху революцію» в аграрній освіті.

Про ковбасу без м’яса

– Тваринництво в усьому світі  вважають  основним із основних забруднювачів планети і «вбивць» клімату. Тому у світі стрімко падає споживання червоного м’яса. Вже зараз є  падіння такого споживання  на 10-15% … І є версії, для нас вони фантастичні, що  за 15 людина у   нормальній німецькій сосисці не буде м’яса… І їсти м’ясну ковбасу буде так само «упорото», як нині палити  цигарку в приміщенні чи трамваї.

Одразу виникає питання –  чим замінити м’ясо?

Я вам відповім – рослинами! Бо у США вже вийшла на ринок компанія, яка лише нещодавно вийшла на нью-йоркську біржу та має лише  сотню  чоловік штату. Але вона вже коштує 5,5 мільярдів”, бо виробляє котлети для бюргеів  виключно з рослинних матеріалів. І якщо спробувати таке “м’ясо”, то на смак і вигляд його не  відрізнити від справжнього. І за цими бюргерами стоять кілометрові черги…

Зерно, кукурудза  і молоко – фаворити із України, що б’ють конкурентів

Наша агропродукція за останні роки стала дуже якісною і реальним трендом! Коли кажуть, не вивозьте зерно, а робіть макарони, я кажу – СЩА, Канада І Австралія вивозять і що?

Тому веземо і вирощуємо те, чого бажає споживач. І  продається! Лише в ЄС нині реалізовуємо харчів на суму близько 6 мільярдів доларів. Водночас,  Україна вже стала третім найбільшим експортером м’яса птиці до Європи, а зі своєю кукурудзою ми можемо “вибити” з будь-якого ринку будь-якого іншого постачальника”. Зокрема, вибили Америку із Китаю! Чому, бо нині  увесь аграрний світ аналізує, що люблять їсти азіати та люди в Африці. Адже  10 років із 10 мільярдів людей на планеті, 8 мільярдів мешкатимуть саме тут. І все зрозуміло, що мешканці цих континентів  споживають переважно зернові продукти та сухе молоко. Водночас. у  США  лише 5% населення п’є звичайне коров’яче молоко. Решта купує  або знежирене молоко, або без лактози, або рослинне  молоко із смаковими добавками…  Всі ці фактори вже потрібно знати українським фермерам та великотоварним виробникам… .

27 мільярдів доларів – це ринок аграрного ІТ

Вінниця не лише столиця аграрного регіону, але й одне із трьох міст в Україні активного розвитку ІТ. Не дарма наша Україна нині на другому місці у світі після Індії по IT-аутсорсингу. І це дуже великий і перспективний ринок. Я сам є клієнтом  компанії із Вінниці «Панорама», яка славиться своїми розробкам для АПК. Тавкож у  Вінниці є компанії, які  розробляють програми для аналізу земельного банку, зокрема. І це наші шматочки величезного “пирога», який на  світовому  ринку має 27 мільярдів доларів.

Про свій «похід» у велику політику і Команду Гройсмана Алекс Ліссітса відповів так:

– Я дуже довго «ховався» від політики, і коли повернуся після Німеччини було багато запрошень, і я намагався від цього відійти. Зараз йде велика дискусія, що треба все забути і почати з  «нуля». На мою думку, все, що було зроблено за останні три роки командою Гройсмана, – величезна робота.  Це велика робота в стимулюванні експорту і в децентралізації. Коли до мене звернулися з пропозицією піти в команді Прем’єр-міністра на вибори – я погодився. Бо я бачу ту роботу, яка була зроблена, і вона має бути продовжена. І це має зробити команда професіоналів, яка не буде сидіти в парламенті і вчитися, на які кнопки натискати. Я говорю про фахівців, які мають прийти, щоб продовжити ті реформи, які вже були розпочаті. Політична партія «Українська стратегія Гройсмана» – це якраз і є відповідь, як потрібно продовжувати реформи, зокрема, як розвивати аграрний комплекс. Тенденції у всьому світі зрозумілі, і вони свідчать, що молодь хоче проживати у містах. Процес урбанізації зупинити надзвичайно важко. Процес роботизації і автоматизації бізнес-процесів також ніхто не зупинить, бо є так звана технологічна революція 4:0, яка крокує по всьому світу. Аби наша сільська місцевість не «заглохла» – потрібно продовжити процес децентралізації. Громади мають вирішувати, куди інвестувати свої кошти, – каже Алекс Ліссітса та  додає, що потрібно продовжити підтримувати фермерів і виробництво сільськогосподарської техніки. Абсолютно правильно Урядом було виділено кошти для підтримки українських виробників машинобудування. Я сам скептично до цього відносився, коли програма була започаткована, але зараз я хочу поаплодувати і сказати, що це реально класна програма. Багато виробників сільськогосподарської техніки отримали доступ до кінцевого клієнта, а сільгоспвиробник може залучати державні кошти без якихось там проблем і корупційних внесків – для відшкодування закупівлі цієї техніки. Тому це потрібно продовжувати. Очевидно, що потрібно завершувати земельну реформу. Ті напрацювання, які були зроблені Гройсманом три роки тому спільно з Асоціацією фермерів та іншими асоціаціями,  потрібно дістати з «шухляди» і винести на розгляд Верховної Ради України. Команда «Української стратегія Гройсмана» пропонує досить таки великий спектр можливостей для розвитку сільського господарства в Україні!