Після удару «опера» помер Олександр Комарніцький. Громадськість влаштувала пікет.

Минулої неділі, не приходячи до тями, помер вінницький підприємець та політичний діяч «Громадянської позиції» Олександр Комарніцький.

Важку черепно-мозкову травму та перелом основи черепа він отримав після удару оперативника, чемпіона області з самбо Сергія Пивовара, бо відмовився бути понятим під час слідчих дій. Тоді у перехожого вилучали гранату РГД-5. Офіційна версія поліції була такою, що начебто чоловік сам спровокував конфлікт, а тоді зачепився й впав. Натомість рідні та друзі заперечували, адже покійний був людиною спокійною та врівноваженою.

Після інциденту правоохоронця та його керівника – начальника Київського відділення – відсторонили від посади. І лише за півтора тижня Сергію Пивовару Державне бюро розслідувань оголосило про підозру, а суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Проте прокуратура Вінницької області з таким рішенням не погодилась і подала апеляцію з проханням взяття під варту.

24 червня до Вінниці приїхав керівник Нацполіції Сергій Князєв. Він висловив співчуття родині покійного, з якою пізніше зустрівся, та пообіцяв об’єктивне розслідування й покарання винних. Оскарження запобіжного заходу підтримав, подробиці НП не коментував та додав, що зняті зображення з камер відеоспостереження у районі «Водоканалу». Критикував дії не лише рядових правоохоронців, а й керівний склад, які повинні відповідати за реформу, виховання та підвищення кваліфікації. Після того заявив про кадрові ротації в обласному главку.

– Поліція не буде покривати негідників. Підозрюваному, який має звання старшого лейтенанта, за перевищення службових повноважень загрожує до 10 років тюрми. За моїм наказом підготовлені матеріали щодо звільнення заступника начальника ГУНП у Вінницькій області Сергія Сокирана із посади та лав поліції. Його місце посяде полковник Ігор Мандрикович, який до призначення обіймав посаду керівника внутрішньої безпеки. Відсторонено чотири керівники: начальник кадрового забезпечення, начальник Київського відділення поліції Вінницького відділу, заступник начальника Вінницького відділку, начальник сектору, в якому працював правоохоронець,що здійснив злочин. Крім того, головний поліцейський області Юрій Педос звернувся до мене з письмовим рапортом про відсторонення його від посади на період службового розслідування, я задовольнив. Замість нього обов’язки виконуватиме Руслан Мороз, який раніше очолював добровольчий батальйон «Вінниця» та служив у зоні АТО.

А вже о 16.00 біля обласного управління поліції зібралось близько сотні небайдужих, які влаштували акцію «Покарати вбивць у формі». Під стіни принесли м’які іграшки, квіти, вчепили портрет загиблого та підозрюваного. Люди вишикувались перед будівлею з плакатами у руках, де закликали звільнити керівництво поліції Вінниччини, прокурора та міністра Авакова. Кілька разів звучало «Ганьба» та «Банду геть».

– Ми знаємо, що таке вінницька поліція, і переатестації-люстрації на них ніяк не вплинули. Процвітає беззаконня, бо вони думають, що уникнуть покарання, — говорили громадські активісти. — Постраждалий навіть не був підозрюваним, він нікого не чіпав, але став жертвою озвірілих поліціянтів. Теза про те, що Олександр Комарніцький «відреагував агресивно», а тим паче намагався вдарити оперативника, є відвертою брехнею, котра не підтверджується ані особистими характеристиками потерпілого, ані свідченнями очевидців. Так само неправдиво вказано, що оперативник завдав ушкодження потерпілому випадково, бо характер тілесних ушкоджень свідчить про наявність умислу в діях правоохоронця. Домашній арешт за такий важкий злочин – це рівень нашого правосуддя.

Портрет загиблого Олександра Комарніцького зі слізьми на очах тримала його племінниця Марія.

– Ми до останнього вірили, що станеться диво. Лікарі планували операцію, але коли дядько впав у кому, це стало неможливим. У неділю в його палаті були дружина, мама, брат та інші родичі. Раптом йому стало гірше, нас попросили вийти. А тоді повідомили, що врятувати не вдалось, — каже Марія Комарніцька. – Нам вдалось знайти двох свідків трагедії, але з їхніми показами я не знайома. Винуватець був у лікарні в перший день, вибачався і просив, аби не подавали заяву в органи. Поліцейські кажуть, що матеріально допомагали, але я тільки що передзвонила бабусі й перепитала. Ні, станом на 23 червня коштів не приносили від підозрюваного та колег. Все силами рідних, близьких, друзів, однопартійців. Поки що тіло Олександра перебуває у морзі, ще не завершена судово-медична експертиза.

Спілкуватись із людьми вийшов новопризначений в.о. керівника поліції Вінниччини Руслан Мороз, який повідомив, що найближчим часом результати кримінального провадження будуть відомі всім громадянам країни, а приховувати чи применшити провину працівника поліції ніхто не збирається.

Наприкінці мітингувальники озвучили свої вимоги, серед яких звільнення керівного складу обласної поліції, моральна та матеріальна компенсація родині покійного та взяття винуватця під варту без права на заставу. Якщо цього не буде виконано, люди пообіцяли безстроковий пікет.

Вікторія Снігур
Фото Сергія Хіміча