«342 мільйони — це очікувані доходи глави НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва в 2019 році. 10 млн гривень чистої заробітної плати на місяць. Це 128 млн на рік. Плюс 216 млн передбачена виплата другої частини премії за рішенням Стокгольмського арбітражу в суперечці з Газпромом. Плюс щоквартальна премія в цілому на 24 млн 984 тисячі грн. Плюс річна премія за досягнення мети і ключових показників у розмірі 24 млн 984 тисячі грн. Плюс премія за реалізацію цілей у середньострокових проектах у розмірі 24 млн 984 тисячі грн. Плюс премія за особливі досягнення в розмірі 12 млн 492 тисячі грн. Плюс премія за реалізацію цілей на довгострокові проекти в розмірі 12 млн 492 тисячі грн. Плюс матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі 1 млн 249 тисяч грн.

Нам голосно говорять, що уряд проти продовження контракту з ним, але в реальності вся влада його покриває і він буде працювати. Чому покривають, чому платять за це 342 млн на рік? Тому що вигідно покривати. Коболєв на сьогоднішній день забезпечує найбільші схеми влади в Україні.

Я давно пропоную: давайте зробимо аудит НАК «Нафтогаз» і дамо відповідь: 80 компаній-імпортерів газу в Україну — що це за компанії? Офшорні компанії зі Швейцарії, де немає газу. Відповідь дуже проста: за оцінками експертів, ці компанії заробляють 2-3 млрд доларів на рік. Це компанії-«прокладки», створені владою. Саме тому до перевірки «Нафтогазу» не допускають Рахункову палату. Саме за це Коболєву платять — щоб він мовчав і не допускав нікого до перевірок.

Давайте поставимо на голосування проект постанови, який підписали всі фракції, про скасування грабіжницьких тарифів і проведення незалежного аудиту компанії НАК «Нафтогаз», всіх державних газових компаній і всіх тарифів, які існують в Україні. Тарифи ростуть, а ми платимо по 342 млн на рік людині за незрозуміло яку роботу. Він провалив всі показники: зменшився видобуток газу в Україні, немає доходів, є доходи тільки у Коболєва і вищого керівництва країни».

І це нардеп веде мову лише про одну персону. А додайте до цього увесь чиновницький апарат НАК «Нафтогаз» і всі ті ресурси, що йдуть на його утримання та зарплати, і стане зрозумілим, чому такий дорогий газ. І що за таких умов він дорожчатиме до безкінечності. Схоже, прийшов час зробити серйозну ревізію всієї нашої української чиновницької братії. Від адміністрації президента — до сільських рад. Має бути якийсь здоровий глузд і хоч якесь пояснення цих космічних сум. І реальне співвідношення з віддачею та доходами переважної більшості українців.

Бо їх сотні тисяч — трутнів, що годуються з наших рук і мають дуже міцні щелепи. З таким їхнім апетитом Україна ніколи не виплутається із міжнародної боргової залежності. Адже численний чиновницький клас нічого не виробляє, він лише проїдає левову частку наших податків і позик від іноземних донорів.

Для прикладу — чим займаються районні адміністрації? Доріг немає, із землею крутять, як циган сонцем, покривають шкідливі виробництва, що отруюють повітря та воду, фальсифікують вибори, доставляють адмінтітушок на всілякі провладні акції у Вінниці та Києві… Назвіть хоча б одну райдержадміністрацію в області, яка б пішла на конфлікт із обласними чиновниками або місцевими силовиками, щоб захистити інтереси простих людей, носіїв влади… Я не чув. То за що їм платиться така зарплата?

Хоча можна поговорити й про сільських голів, які уже по зарплатах догнали депутатів Верховної Ради, а насправді взагалі забули, для чого їх обирали. По селах – реальна розруха: ні лікарів, ні вчителів, доїхати до багатьох можна лише на танку. А голова сільради на дорогій іномарці в оточенні молодих секретарок… «Рішає вопроси» з откатами та хабарами?

Можливо, голова облдержадміністрації пояснить громаді і підлеглим чиновникам, чия відповідальність сільські убиті та розмиті дороги? Чому заростають лісом узбіччя, розграбовані комунальні приміщення, здичавілі кладовища, куди вже не пролізти через чагарники? Як так, що забуті одинокі громадяни поважного віку, голодні та хворі, взимку замерзають без дров та вугілля? Чи у нас вже взагалі ніякого «спросу» ні з кого немає? А є тільки велика зарплата з надбавками за вірнопідданство та «інтенсивність скліщування»? Чи, може, ви й справді думаєте, що з такою віртуальною владною вертикаллю і такими ненаситними та безвідповідальними чиновниками у нашої країни є майбутнє?

Заслужений журналіст України