– Григорію Миколайовичу, багато хто обурюється, що нинішні парламентські вибори — це «реванш регіоналів». Для Вас особисто — це реванш?

– Думаю, що дана «страшилка» придумана політтехнологами від минулої влади, щоб виправдати своє непрофесійне, бездарне, безвідповідальне п’ятирічне правління.

А під час виборчої кампанії знову активізувалися і продовжують чіпляти ярлики тим людям, над якими вони протягом всіх цих років безжалісно знущалися, без суду і слідства називали злочинцями, оббріхували, кожен раз виливаючи все нову бочку бруду.

Я думаю, потрібно усім перестати недооцінювати наш мудрий, працьовитий, відповідальний народ. Вони дуже добре знають, як «відділити зерно від полови», здатні зробити усвідомлений, правильний вибір.

– Були прогнози, що Ви будете балотуватися від партії нового Президента, але Ви пішли самовисуванцем. А по 18-му округу від «Слуги народу» балотується випускник ВНАУ, науковець Павло Довгань. Рейтинг цієї політичної сили більший, ніж в усіх інших кандидатів по цьому округу разом узятих, розцінюєте молодого політика-початківця як одного із найсильніших суперників?

— Я справді симпатизую цим молодим людям, які вхопилися за цей новий тренд «Зе», і щиро вболіваю, щоб у них все вийшло.

Ніколи не ховався за політичними брендами, завжди йшов до людей і сьогодні переконаний, що найвідповідальнішим, найусвідомленішим є вибір наших громадян, які мають можливість спілкуватися з кандидатом «очі в очі», добре знають його сильні і слабкі сторони, можуть оцінити його конкретні справи, а вже потім обрати найдостойнішого. Мені є з чим іти до людей, є що їм запропонувати, і я здатен прийняти будь-який їхній вибір.

Мені приємно, що у 18-му окрузі моїм серйозним конкурентом є випускник ВНАУ, аспірант Павло Довгань. До речі, якщо проаналізувати списки кандидатів по всіх округах Вінницької області, то багато молодих успішних людей, які балотуються, є науково-педагогічними працівниками або випускниками нашого університету. І я як людина, яка 10 найкращих років присвятила динамічному, успішному розвитку університету, звичайно ж, радію і пишаюся нашими випускниками.

Адже їх активність, авторитет, велике бажання змінювати країну підтверджують, що наша філософія: «молодість, помножена на досвід» – це формула успіху ВНАУ, над втіленням якої ми працювали багато складних років, правильна, і сьогодні прийшов час збирати урожай. Тому будемо конкурувати…

– З Русланом Демчаком у Вас давня конкуренція. Як охарактеризуєте цю передвиборчу кампанію?

– Скажу відверто: у цій виборчій кампанії я не вважаю Руслана Демчака своїм конкурентом. Оцінку діяльності політичній силі БПП, до якої він належить, народ України дав під час виборів Президента. Це розвал економіки і знищення робочих місць, це схеми наживи на підвищенні цін і тарифів, це недоступність лікування та придбання ліків. Результат 5-річної діяльності порошенків, парубіїв, демчаків — це 10 млн наших українців на заробітках по всьому світу, це зубожіння людей, це найвища в світі корупція і найгірші дороги. Тому оцінку діючому депутату люди висловлять своїм голосуванням 21 липня, як це вони зробили 21 квітня.

— По 18-му округу кандидати у депутати уже активно роздають курятину, заморожені піци, окуляри… А чим Ви збираєтеся «підкуповувати» виборця?

– Так роблять тільки ті, хто хоче купити виборців і забути за них після виборів.

Мій досвід полягає в іншому – в постійних зустрічах з людьми 357-ми населених пунктів округу і вирішенні їхніх проблем щоденно. Підтвердження тому є і сьогодні в школах, дитячих садочках, медичних та інших соціальних закладах у вигляді комп’ютерів, меблів, автомобілів медичної допомоги, халатів, холодильників, пральних машин і т. д. Ми маємо нарешті покінчити з такою ганебною практикою.

5 років не бачити людей, а тепер бігати, як тільки оголосили вибори, і «тицяти» окуляри, – на мій погляд, це вже виглядає як приниження гідності.

Депутат зобов’язаний протягом усієї своєї каденції бути разом із своїми виборцями, допомагати вирішувати наболілі проблеми, змінювати законодавство, яке буде розвивати економіку країни та покращувати рівень життя наших громадян.

Під час виборчих перегонів мають змагатися кандидати своєю професійністю, інтелектом, власним баченням розвитку країни, пропонувати ідеї, проекти законів, які будуть працювати на захист прав і свобод громадян та посилювати їхні соціальні гарантії.

– Чимало розголосу у ЗМІ було через конфлікти в Агрономічному та в Іллінецькому районі щодо розпаювання державних земель, які були у підпорядкуванні ВНАУ. Чим все закінчилось, чи не залишилися ображеними люди, зокрема атовці?

– Все закінчилося добре: студенти зуміли відстояти все те, що їм належить, «Іллінецьке» повністю розрахувалося з боргами, а на науково-дослідних землях «Агрономічного» працюють навчальні студентські фермерські господарства.

За рішенням Вченої ради університету, спільно із Міністерством освіти і науки знайшли можливість виділення більше 1000 земельних ділянок для учасників АТО.

– Брацлавський коледж – теж нашуміла історія. Яка доля колишнього структурного підрозділу ВНАУ: де навчаються тепер студенти та як розпорядилися майном?

– Я вже давав собі слово, що більше ніколи не буду повертатися до цієї «нашумівшої» історії із Брацлавським коледжем. Вона дуже багато рубців залишила на моєму серці… І все це через нездорові амбіції однієї людини – колишнього директора коледжу, який власними руками похоронив навчальний заклад, обманув людей і залишив їх без роботи і зруйнував все, що створювало роками не одне покоління. Що тут скажеш: «Бог йому суддя….»

Що стосується студентів колишнього Брацлавського коледжу, то вони успішно продовжують навчання у нашому Немирівському коледжі будівництва, економіки та дизайну. Для них створені нормальні умови як для навчання, так і для проживання. Викладачі університету – кандидати наук, доценти – читають там спеціальні предмети, в свою чергу, студенти кожен раз дякують за те, що всі ті нісенітниці, які дітям вбивали в голови, не справдилися ні на йоту. Ми і надалі плануємо розвивати затребувані спеціальності у нашому Немирівському коледжі і кожного року збільшувати прийом абітурієнтів на навчання.

Корпусами колишнього навчального закладу сьогодні зацікавилось Міністерство оборони України, яке має на меті розташувати військову частину чисельністю 300-350 наших молодих військовослужбовців. Це піде на користь зміцненню українського війська. І позитивно змінить розвиток Брацлава як міста славетного козацтва часів Данила Нечая!

– Чи правда, що посада президента ВНАУ була створена, щоб обійти Закон «Про очищення влади»?

– Неправда. Посада президента університету введена у 2012 році. В березні 2013 року таємним голосуванням трудового колективу університету і коледжів мене було обрано на цю посаду. Як ви пам’ятаєте, на той час я працював головою Комітету аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України, народним депутатом України.

А правда в тому, що Порошенко разом із своїм кумом прокурором Луценком, особисто організували переслідування мене і моєї сім’ї. За 5 років проведено силами Генеральної прокуратури, СБУ, МВС, іншими фіскальними органами 21 перевірку в університеті, а також по декілька обшуків у мене дома, у доньки, у сватів та помешканнях інших членів моєї родини.

– Якщо станете народним депутатом, залишите університет?

– Якщо мене оберуть народним депутатом України, я буду продовжувати читати лекції в рідному університеті та дбати про його авторитет, визнання та успішний розвиток. Вінницький аграрний займає особливе місце у моєму серці і душі. Це моє життя, моя сила і моя незгасима віра у нашу талановиту молодь, у краще майбутнє для моєї країни. Це назавжди!

– Чому виборці мають обрати саме Вас представляти їхні інтереси у ВР?

– Люди 18-го округу мене дуже добре знають, у нас з ними багато гарних спільних справ, які зроблені для округу, вони мене підтримували у найскладніші часи і сьогодні, вірю, що підтримають знову.

Ми живемо  в аграрній країні, успіх нашої держави багато в чому залежить від розвитку аграрного сектору економіки. Я присвятив цьому все своє життя, маю колосальний досвід, який базується на передовій науковій основі. Всі успішні європейські країни у питаннях розвитку економіки у центрі уваги завжди ставлять методологічні дослідження, висновки науковців. Це ще один аргумент, який свідчить на мою користь.

Я народився в сільській глибинці, ніколи не відривався від малої батьківщини, добре знаю проблеми як сільського населення, так і сільських територій. Неодноразово конкретними справами довів, що вмію стати на захист людей, вмію захистити їхні інтереси на державному рівні і добитися правди у найскладніших питаннях.

Зважаючи на те, що у новообраній Верховній Раді буде дуже багато молодих людей, я хочу, щоб філософія, яка принесла успіх нашому університету, слугувала позитивним змінам у нашій країні, а для цього необхідно вміло поєднати енергію, силу, знання молодих з моїм життєвим досвідом, і це обов’язково дасть позитивний результат у всіх наших починаннях в ім’я процвітання нашої країни.

Каріна МАЄВСЬКА