«Яблуко розбрату», згідно з матеріалами резонансної справи — «майстерні, контори, бокси для стоянки автомашин, бензосховище з бензоколонкою, інші побудови гаража, разом з територією внутрішнього двору…»

Відповідний позов розглядала вінницька Феміда з зими цього року. 10 червня суд виніс остаточне рішення, яке, втім, ще може бути оскаржене.

– Це ділянка загальною площею 270,3 квадратних метра, що розташована на вулиці Грушевського, за колишньою будівлею КДБ та нинішньою — СБУ. Я задовільнив позов обласного управління СБУ, адже це єдине законне рішення. Бо, згідно з законом України про державне майно, СБУ і є номінальним власником цієї земельної ділянки та майна. Ще у 50-і роки минулого століття це було єдине майно, що належало обласному УКДБ, — коротко пояснив нам суддя Господарського суду у Вінницькій області Федір Колбасов. — Згодом воно було розподілене вже між спецслужбою та міліцією. За усними домовленостями між керівництвом відомств, тривалий час ділянку та гаражі під свій службовий автотранспорт використовували саме у міліції та й досі використовують. Тоді як працівникам СБУ надали у користування задля службових потреб будівлю у місті Гайсині — наче обмін. А вже після змін у 2015 році, відколи на базі ліквідованого обласного управління МВС постало Головне управління Нацполіції в області, то у спецслужбі поставили питання про повернення належного їм майна. Тим більше, що у СБУ вже не використовували будівлю у Гайсині… Тож сторони звернулись до суду.

Судовий розгляд цієї справи тривав з 15 лютого цього року. До речі, обласна поліція навіть подавала зустрічний позов до СБУ про визнання за собою права власності, але суд повернув його через ряд порушень. Вже 10 червня було винесене остаточне рішення. Втім, воно ще не набрало чинності. Можливо, буде подана апеляція. Тож чекатимемо.

Цікаво, що на підготовче засідання 23 квітня до суду не з’явився представник Національної поліції. Але у своїй заяві до суду представники поліції просили лишити цей позов без розгляду через спливання терміну позовної давності. Втім, суд таки відбувся. Натомість у обласній поліції кажуть, що будуть апелювати на це рішення.

– Так, ми обов’язково будемо подавати апеляцію та оскаржувати рішення. Річ у тім, що ці гаражі перебувають у користуванні обласної міліції ще з 1954 року донині, — коротко пояснила керівник прес-служби поліції Вінниччини Анна Олійник.

У прес-групі СБУ Вінниччини поки що справу не коментують. Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію та й надалі слідкуватиме за нею.

Федір Колбасов