На культурному заході адіяли представників народів з усього світу. Проводять фестиваль на Поділлі вже 11 років поспіль. За два дні вінничани побачили культуру різних етнічних груп та національних меншин: лемків, гуцулів, бойків, подолян, покутян, чехів, євреїв, білорусів, вірменів, азербайджанців тощо.

Напередодні святкування гості свята мали змогу розміститися в містечку таборування, просто в якушинецькому лісі. Наступного дня, 22 червня, учасники фестивалю з самого ранку показували свої витвори мистецтва та творчість. На галявині біля річки Брусничівка розташувалося чимало тематичних виставок про народну творчість різних етнічних груп. Поряд з ними проводили майстер-класи з народних ремесел. Навіть кравчині просто на галявині ткали пояс для костюма.

Неподалік від народних умільців розмістилися локації козаків. Козак на ім`я Котигорошко навчав кожного охочого стріляти з лука. Інші ж козаки показували, як стріляти з гармати, виготовляти із заліза різні прикраси та презентували стародавні монети.

– Ми починали фестиваль із невеликого помосту на озері Кемпа у Вінниці, який знаходиться біля нинішнього світломузичного фонтана. А за рік до того було аналогічне свято, але у нього ще не було назви. Тоді були зовсім інші можливості. Зараз все відбувається на великій сцені. І представники різних етносів їдуть не просто повеселитися, а познайомитися із новими людьми та іншою культурою, – розповідає засновник фестивалю Володимир Воловодюк.

Концертна програма розпочалася о 12.00 з виступів художніх колективів національних меншин та етнічних груп. А о 17.00 глядачі мали змогу спостерігати за професійними майстрами козацьких бойових мистецтв «Спас», «Триглав», «Хорс». Гостям свята козаки презентували зброю часів Запорізької Січі – шаблі, батоги, арбалети, гармати.

– Ми вперше а цьому фестивалі, приїхали з Тернопільщини і представляємо сьогодні обжинки – свято першого снопа. Ми з Богом починаємо і з ним закінчуємо свої свята. Цей фестиваль мене справді вразив. Я раніше бував на схожих, але щоб стільки зібралося людей та народів – ні. Ми з колективом приїхали на два дні і будемо тут усю ніч веселитися, – каже житель Тернополя Володимир Стиславський.

Надзвичайно цікаву забаву «Лава на лаву» організували козаки. Патрульні поліцейські Головного управління Національної поліції у Вінницькій області спільно з бійцями, що пройшли пекельні бої на Донбасі в складі 6 роти Окремої механізованої бригади, вступили у козацьке коло з командою управління державної служби охорони при ГУМВС у Вінницькій області, щоб перевірити свою силу, міць та кмітливість. «Лава на лаву» є офіційною спортивною дисципліною українського бойового «Спаса».

Учасники гри розташувалися у дві шеренги та за командою «Бій!» лави рухалися одна на одну і намагалися ударами та поштовхами тіснити лаву суперників за їхню лінію шикування. Виграє та лава, яка витіснила іншу на її бік, або якщо інша лава розпорошилася по майданчику. В цьому двобої перемогу здобули військовослужбовці.

– Бій «Лава на лаву» я вперше бачив, це так вражає! Але, з іншого боку, не підтримую подібні дійства, ми не повинні битися. Ще мені сподобався виступ козаків із гирями. Вони досить невеликого зросту, а яку вагу піднімають і як вміло можуть ними жонглювати! Я вражений, – розповідає вінничанин Сергій Дмитрович.

Перше видобування «живого вогню» на березі річки відбувалося о 20.00 годині надзвичайно видовищно. Після запалення усіх багать підпалили велике колесо, уособлення Сонця, що пройшло по всім ватрах-богах та отримало їх силу. Потім хлопці спустили його у водойму. Тоді ж усі разом утворили хоровод. Дівчата, які плели вінки, кидали їх у воду, щоб знати, з якої сторони чекати нареченого, а відчайдухи попрямували до лісу шукати цвіт папороті. Дітям від 3 до 5 років роздавали «кукурудзу» з черешень, а більш старшим – вареники з вишнями.

– Я вже не перший рік спостерігаю за такими фестивалями, вони дуже часто проходять у Вінниці. Вважаю, що це прекрасна ідея: показати людям те, чого вони не бачать в буденному житті. Тут зібралося багато екзотики. Коли ми звертаємося до різних традицій, культур різних країн, то бачимо, що в них багато спільного. Всі вони пов`язані із божественною гармонією, красою. Бойове мистецтво, пісні – це все призначено для нашого духовного злету, без цього ніяк, – наголошує вінничанин Дмитро.

Обов’язковою частиною фестивалю «Живий Вогонь» є вечірній рок-концерт. Цього року учасників та глядачів етнофестивалю вражали українські гурти: «ТOLOKA», «НЕ лізь, БО вб`є», «Медовий полин», «Пан Карпо» та хедлайнер «Kozak System». А опісля драйвових пісень організатори підготували справжнє вогняне шоу.

Наступного дня фестивалю, 23 червня, теж було не менш гаряче. Гості мали змогу взяти участь у майстер-класах з танців народу світу, з приготування козацького кулішу та бойового мистецтва «Спас».

Голова Якушинецької ОТГ Василь Романюк задоволений, що ХІ міжнародний етнофестиваль влаштували на території його громади:

– Я пишаюся тим, що таке масштабне дійство вже стільки років дарує вінничанам та його гостям гарний настрій та нові знання. І що Якушинці сьогодні надають майданчик для поширення культурних цінностей. Вдячний організаторам та учасникам творчих колективів, бажаю їм натхнення і нових творчих здобутків!

Автор тексту і фото
Наталя Притуляк