Події у Теплицькій районній раді вже давно на устах всієї країни, навіть голова Вінницької ОДА не раз повторював, що тут не обійтись без психіатра.

Тут відразу двоє громадян вважають себе легітимними головами. Почалось все два роки тому, коли тодішньому очільнику Василю Романюку за його відсутності депутати оголосили імпічмент, бо не прислухався до їхніх прохань та не зумів налагодити співпрацю. Замість нього обрали Тетяну Сокотнюк: депутатку п’яти скликань, двох із них – обласної ради. Але через суд Василь Романюк довів, що «пішов» незаконно, і вимагає матеріальне відшкодування – 450 тисяч грн. Проте звільняти свій кабінет нинішня голова не спішить, адже вважає, що все має вирішувати депутатський корпус. Тим часом місцеві розділились на два табори.

– У нас є рішення Гайсинського районного суду, яким встановлено, що Тетяна Сокотнюк ніколи не обиралась головою районної ради. Воно набуло законної сили ще 28 листопада минулого року вже на підставі постанови 7-го Апеляційного адміністративного суду. Тобто за будь-яких обставин посадовиця втратила формальне право першого підпису, в тому числі на платіжках, по яких перераховуються кошти державною казначейською службою, — заявив нам місцевий активіст Віктор Рись. — Теплицька районна рада повинна була повідомити про це структуру та подати новий пакет документів. Цього зроблено не було. Тетяна Сокотнюк до цих пір там вважається керівником та особою, яка має право першого підпису від імені ради. Посадові особи казначейства знають про рішення судів, тому яке вони мають право пропускати бюджетні платежі? На мою думку, співробітники є співучасниками злочинного витрачання бюджетних коштів Теплицькою районною радою.

У свою чергу, Тетяна Сокотнюк звинувачення відкидає. Мовляв, не винна тому, що попередній голова не зумів налагодити співпрацю з депутатами, і як результат — підтримки нема.

– Василь Романюк вже десятий рік поспіль зі всіма судиться. Тільки зі мною вже третій. Дозволяє собі образи, хоча я не заслужила таких принижень. За те, що 40 років пропрацювала у промисловості, маю численні нагороди та подяки. Так само депутати в нас порядні люди і не повинні вислуховувати нецензурщину на свою адресу. Скільки можна було гарних справ зробити, а натомість конфлікти та бруд! — пояснює Тетяна Сокотнюк. — Якщо є в самоврядуванні більшість, то це дійсно так, бо на тому воно й базується. А те, що Василь Романюк ходив до казначейства, то йому там відмовили по тій причині, що у суді не вказали суми. А по-друге, маємо рішення служителів Феміди, де чітко вказано, що якщо на виконання суду відбулась сесія й голову не поновили, то мовb про виплати не може бути. Який же тут прогул, коли Василя Романюка два рази депутати на сесії не поновили? А вони законослухняні, тож які можуть бути на них нарікання.

Якщо суд ухвалює вирок злочинцю щодо смертної кари, то не дає йому пістолет, аби він застрелився. Тобто є певний механізм. І в нашому випадку це сесія районної ради, і, як вказав Апеляційний суд Вінницької області, тільки він може поновити, звільнити чи обрати. У Василя Романюка більшості нема, лише одна людина його може поновити. У мене вона є, про що тут ще говорити.

Відомо, що Василь Романюк та його прибічники написали заяви до поліції зі скаргою на роботу казначейської служби. У обласній раді та ОДА події у Теплику не коментують, пояснюючи, що жодного впливу не мають, адже посада виборна.

У свою чергу, відомий та досвідчений юрист Юлія Якименко у цій ситуації бачить такий алгоритм дій:

– Згідно з Конституцією України, рішення суду є обов’язкове до виконання. Як роботодавець, Теплицька районна рада повинна  видати розпорядження щодо поновлення звільненого голови на посаді шляхом голосування депутатів за вказане поновлення. В противному випадку, державний виконавець зобов’язаний винести постанову про накладання штрафу на тих депутатів, які проголосували проти. А в подальшому це є підставою до притягнення останніх до кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду, – пояснює Юлія Якименко.

Вікторія Снігур