За освітою він військовий, свинарством зацікавився вісім років тому. Ще у 2011-му почав працювати на невеликій свинофермі.

— А коли у 2013-му ми викупили сім зруйнованих ще з часів Союзу колишніх свинарників, то зрозуміли — так, як раніше, працювати не вийде! Сьогодні ринок потребує високоякісної продукції і новітніх технологій! — розповів Андрій Чемес. — Ми повністю реконструювали приміщення і створили сучасний тваринницький комплекс «Субекон» (сутиський бекон), який вирощує свиней м’ясних порід.

Впроваджуємо інновації

— Якщо зазвичай свиноферму визначали за запахом, розливними ямами та купами гною на землі, то у нас цього немає. Чому? Тому що, насамперед, ми збудували першу у Центральній Україні діючу біогазову станцію, яка переробляє рештки діяльності свинокомплексу у натуральне органічне добриво.

— Як вона працює?

— Методом зброджування залишків тваринного виробництва при температурі 37 градусів знищуються патогенні мікроорганізми. Це дозволяє збагатити ґрунт так званими гумусоутворюючими кислотами, які сприяють відновленню родючості землі. Овочі на ній ростуть чудові! Причому вигода подвійна — газ, який виробляється, йде на опалення свинарників у холодну пору року.

Забезпечуємо якість

– Зроблю акцент на тому, що при вирощуванні свиней у Сутисках не використовуються антибіотики. Свинопоголів’я харчується натуральними продуктами із додаванням мікро- та макроелементів, в основу яких входить соєвий білок. Адже тільки за таких умов може працювати біогазова станція, — продовжив Андрій Чемес. — «Субеконівська» свинина реалізується на прилавках Вінниччини та України і продається як кращий вид м’яса. Збут на сьогоднішній день складає понад 800 т свинини на рік. Звичайно, ми не всесильні, просто хочемо бути гарними фермерами! «Тримаємо руку на пульсі», використовуємо світовий досвід, швидко вчимось всьому новому і корисному.

Виправдовуємо очікування

– Як боретесь із запахами?

– Співпрацюємо з українською компанією «Ензим», яка випускає біодеструктор Комплензим Септик (деструкція — це порушення чи руйнування структури — авт.). Комплензим зменшує аміак, усуває запах, покращує гігієнічний стан приміщень тваринницьких ферм. Спеціалісти компанії «Ензим» проконсультували співробітників компанії «Субекон» щодо правильного застосування препарату. І допомогли приготувати робочі розчини на основі спеціальних бактерій.

У процесі виробництва ми постійно контролюємо запахи, використовуємо різні методики, тестуємо їх і обираємо найбільш ефективні для суттєвого зменшення пахощів. Це одне із наших важливих робочих питань.

Підвищуємо престиж професії свинаря

– Скільки робочих місць дає ТОВ «Субекон»?

– У нашій компанії найголовніше — це люди! Сьогодні маємо офіційно працевлаштованих 40 співробітників, в основному — жителів смт Сутисок. Для підвищення престижу професії свинаря використовуємо процеси автоматизації, які полегшують і регулюють роботу. У виробничих приміщеннях комплексу ми запровадили потужну вентиляцію, автоматичну годівлю тварин, закриту самосплавну систему гноєвидалення. Також спеціалісти працюють у лабораторії штучного осіменіння.

Йдемо до успіху

– Слід зазначити, що ТОВ «Субекон» — це постійне джерело податків для сутиської громади. Надаємо й іншу вагому допомогу жителям селища.

На жаль, ми не живемо у часи процвітаючого українського тваринництва. Але намагаємося створити його самі, наполегливо працюємо для цього. Протягом п’яти років ТОВ «Субекон» перетворився на процвітаючу компанію аграрної сфери. Свого часу повірити у руїни було дуже важко. Тепер набагато легше повірити в успішне діюче підприємство. Нині об’єми виробництва у ТОВ «Субекон» зростають, збільшується і попит на якісну свинину в Україні, — резюмував Андрій Чемес.

У найближчих планах компанії — відкриття аналогічного свинокомплексу «Субекон» у Вінницькій області…