– У червні 2016 року тодішній медик Державної установи «Територіальне медичне об’єднання МВС України по Вінницькій області» підбурював потерпілого, який потребував продовження третьої групи інвалідності, до надання неправомірної вигоди в сумі 23 з половиною тисячі гривень голові та членам комісії Вінницької обласної МСЕК, які й повинні продовжити третю групу інвалідності на підставі виданого направлення, — повідомили у прес-службі прокуратури Вінницької області.

Нагадуємо, що потерпілим був колишній боєць з вінницької військової частини Нацгвардії 3008 та прапорщик виправної колонії. Із початком агресії Росії проти України він повернувся до рідної «вісімки». Восени 2014 року рятував оточених побратимів на 32-му блокпосту. У запеклому бою військовому тоді майже відірвало праву руку. Після декількох надскладних операцій медики пришили заново руку, дещо відновили її рухливість. Тож після отримання такої «пропозиції» від хірурга чоловік звернувся за допомогою до прокуратури та СБУ…

– Лікаря затримали на ринку «Супутник» неподалік від його місця роботи наприкінці робочого дня. Медик був упевнений у своїй безкарності, — розповідали тоді оперативники спецслужби. — Він ще встиг передати гроші своєму знайомому. Їх вилучили під час слідчих дій. Ми тоді провели сім санкціонованих обшуків, за результатами яких було вилучено близько 35 тисяч гривень і шість тисяч доларів.

За неофіційною інформацією, медик займався цим досить давно. Бо навіть безпосередній керівник підозрюваного неодноразово прямо казала йому: «Припиняй свою «діяльність»! Дограєшся, бо це вже перейшло всі межі…» Не подіяло…

– Хабар передавався у два епізоди — 4 червня потерпілий передав десять тисяч гривень, а вже 8 червня — 13 з половиною тисяч гривень, — розповідає прокурор відділу прокуратури Вінницької області Костянтин Країло. — Під час досудового слідства підозрюваний спочатку взагалі відмовлявся надавати покази. В подальшому, після консультацій із адвокатом та володіючи здобутою доказовою базою, яку надали йому, згідно з вимогами КПК України, визнав лише шахрайство — ст. 190 ч. 1 ККУ. Добре усвідомлював, що за цей злочин його не посадять. Максимум лише штраф… Та й сума штрафу удвічі менша, аніж хабар, що він отримав.

А ще посадовець припускав, що може взагалі бути звільненим від кримінальної відповідальності згідно із ЗУ «Про амністію». Бо собі «зробив» інвалідність. Про це вихвалявся під час розмов із потерпілим, що було зафіксовано технічними засобами негласних слідчих розшукових дій. Та й під час судового розгляду не змінив позицію — визнавав лише шахрайство. Підсудний та його адвокат просили суд звільнити від покарання за амністією. Тоді як наша позиція була чіткою — визнання винним за усіма інкримінованими статтями та покарання — шість років позбавлення волі. І ось маємо цей вирок Вінницького міського суду. Але вирок ще не набрав законної сили. Тож очевидно, що захист підсудного та він сам будуть подавати апеляцію. Ми готові до цього й будемо обов’язково відстоювати свою позицію.

У прокуратурі Вінницької області просять громадян у разі вимагання хабарів чи інших незаконних дій посадовців тощо телефонувати (0432) 67-15-67.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.