Попри рішення більшості віруючих перейти до Православної церкви України у селі Лука Мелешківська і надання їм офіційної реєстрації, священик із прихильниками Московського патріархату (УПЦ) досі не дають можливості вільно поводити службу в храмі Преображення Господнього. Остання ранкова недільна служба переросла у ось такий конфлікт із бійкою.

В лікарню із переломами та тілесними ушкодженнями доставлено керівника релігійної громади Правславноі церкви України та декілька віруючих, більшість жінок.

За версією представників Московського патріархату вони до кінця будуть стояти, щоб не віддати храм, бо лише їхня церква Істинна. А якщо прихожани ПЦУ, яких навіть переважна більшість хочуть, то нехай будують свої храми.

А представники Православної церкви України переконані, що саме Православна церква України є канонічною, в УПЦ вже не існує, є російська церква Кіріла, а туди вони ходити не хочуть, а якщо промосковські віруючі, яких у селі пару десятків – нехай ходять у ті, що вибрали Путінську церкву. Люди обурюються, що саме МП збирає загони тітушок, які приїздять до села і провокують бійки, а потім знімають на відео і відправляють до Росії. Якщо там так за свободу віри, то чому в Росії не відкривають ПЦУ, а в Криму закривають останній український православний храм, – запитують люди. У Вінниці 32 храми належать Московському патріархату – хіба ще не досить?

Чи живе в серцях людей, що замість полюбити ближнього як самого себе, влаштовують ось такі побоїща та провокації, сіють брехню та вішають ярлики – варто подумати кожному.

Юлія Іванюк