Військовий кухар загинув під мінометним вогнем у «Дебальцевському котлі». Чоловік добровольцем вирушив на Схід країни у складі мотопіхотного батальйону «Київська Русь». Побратими Сича після загибелі вирішили таким чином увічнити пам’ять вінничанина. Традиційно приготували фірмові страву просто неба і нацгвардійці військових частин 3008 та 3028.

Замість військової формі – кулінарний фартух. В руках не автомат, а черпак. Старший солдат Євген Салінко служить кухарем у військовій частини 3008 Національної гвардії України. Нині готує не у полку, а на фестивалі польової кухні. У казані-рекордсмені закипає 150 літрів борщу. Таку страву не раз готував на передовій. Гвардієць, радо ділиться рецептом. Головна таємниця – чим більше м’яса, ти смачніше.

-З молодої картоплі, капусти, всіх свіжих овочів. М’ясо і паприка – це найбільше чого ми даємо. Це найголовніші інгредієнти в нас. А ще – бажання та любов до своєї справи, щоб з душею все готувалось», – говорить кухар військової частини 3008 старший солдат Євген Салінко

У кожного кулінара своя страва. Особливого аромату набирає і гречана каша з м’ясом нацгвардійців військової частини 3028. Страву кілька годин варили у величезних казанах по 100 літрів, а потім частували вінничан.

-Цього року ми приготували гречану кашу з тушкованим м’ясом, що має вистачити на 100 – 150 осіб. Благодійний фестиваль польової кухні проводиться щороку, восьмий полк оперативного призначення ім. І. Богуна бере участь вже у четверте», – розповідає помічник начальника продовольчої служби військової частини 3028 капітан Максим Менський.

П’ятий рік поспіль у Вінниці влаштовують фестиваль польової кухні. Започаткували його на честь загиблого кухара Тараса Сича. У червні 2014 чоловік вирушив на Схід у складі батальйону «Київська Русь». Наступного року 48-річний боєць загинув поблизу Дебальцевого. Ворожий снаряд розірвав розніс кухарський намет під час мінометного обстрілу. Тарас Сич саме вийшов приготував бійцям їжу. Аби скуштувати страви, гості фестивалю купували тарілку, її вартість – 50 гривень. За кошти, що зібрали завдяки фестивалю – а це майже 30 тисяч гривень – придбають медичні рюкзаки, для надання медичної допомоги бійцям, які захищають нашу Батьківщину.

Окрім різноманітних страв, які готували просто неба, гостям фестивалю презентували зброю та військову техніку, що побувала на Сході країни. Завершився фестиваль польової кухні показовим виступом військових оркестрів.

Валентина Лісова