Минулої середи у лікарні помер 37-річний житель Іллінців, учасник АТО Максим Сліпенький. Два тижні він пробув у комі через інцидент, який трапився на птахофабриці, де він працював. Попри зусилля медиків до тями він так і не прийшов…

– Максим після повернення з передової влаштувався у Ладижин на роботу та за власні кошти орендував житло. Був на посаді водія автотранспортних засобів на птахокомплексі.

Того дня скидали відходи курятини в яму, де знаходяться кислоти та аміак, і в колеги брата випала монтировка, він скочив за нею в яму і став кликати на допомогу. Максим одним з перших кинувся та подав руку. Але колега Володимир знепритомнів і потягнув за собою брата. Мозок Максима пробув без кисню 10 хвилин, і вже непритомним його забрали до лікарні. Весь цей час брат був у критичному стані, представники птахофабрики спочатку дали 12 тисяч гривень на кілька днів, хоча ми витратили в рази більше. Потім дали ще 10 тисяч. Але, на жаль… Вимагаю справедливого розслідування та покарання винних, бо, наскільки мені відомо, на птахофабриці неодноразово були порушення техніки безпеки! Крім того, біологічні зразки було взято не відразу, а лиш за кілька днів. Саме тому мною написана скарга до ДБР.

Поховали Максима Сліпенького з військовими почестями 29 червня у рідному місті… Друзі та близькі мають нарікання на те, як проходить розслідування справи.

– Не визнано на законному рівні сестру або матір потерпілими. Суддя пішов у відпустку, слідчий не бере трубки від сестри, відмовляється пояснювати будь-що, — вважає громадський активіст та знайомий загиблого Максим Задорожний. — Хоча він декілька разів був в лікарні, міг би і зустрітись з сестрою, якби було бажання. А то він через медичну сестру з підприємства передавав документи їй.

У прес-службі обласної поліції повідомили, що відразу після інциденту було розпочато кримінальне провадження за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Стаття передбачає позбавлення волі до 8 років.

– Слідчий може взяти біологічні зразки лише за постановою прокурора. Така постанова була винесена 14 червня процесуальним керівником прокуратури і надійшла до слідчого наступного дня. Тоді ж у реанімаційному відділенні були відібрані біологічні матеріали, зокрема сечі, крові, волосся потерпілого. Крім того, до суду надіслали клопотання про тимчасовий доступ до біологічних зразків, відібраних раніше лікарями, та до історії хвороби для скерування їх на експертизу. Слідством вилучена уся технічна документація щодо охорони праці на підприємстві. В подальшому вона буде скерована для проведення експертизи та встановлення, хто саме допустив правопорушення, що спричинило травмування та загибель людини.

В ході слідства слідчими встановлені усі свідки події. Усі допитані. Слідчі постійно контактують з адвокатом, який є представником потерпілої сторони. Адвоката проінформовано, щоб він та сестра потерпілого за першої можливості з’явились до слідчого для проведення необхідних слідчих дій та визнання її потерпілою, оскільки раніше сестра знаходилась постійно у лікарні та не мала змоги з’явитись з представником до слідчого.

У відділі зв’язків з громадськістю ТОВ «Вінницька птахофабрика» зазначили, що спеціальне розслідування НП проводить комісія Управління Держпраці.

– На території цеху технічних фабрикатів водій Максим Сліпенький отруївся сумішшю газів. З моменту нещасного випадку перебував у тяжкому стані в реанімації Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова. «Вінницька птахофабрика» до останнього моменту намагалася врятувати життя свого співробітника: надала всебічну матеріальну допомогу для забезпечення належного лікування та придбання медикаментів, підтримувала постійну комунікацію із сестрою потерпілого. Але, на превеликий жаль, наш співробітник помер. Керівництво компанії продовжує максимально сприяти слідству. Висловлюємо щире співчуття з приводу непоправної втрати родині та близьким померлого. Ми запевняємо, що не залишимо родину у складний для них час.

Вікторія Снігур