Священика з Луки госпіталізували через побиття. Дві релігійних громади воюють за храм.

Ще взимку жителі Луки-Мелешківської своїми 386 голосами підтримали перехід до Православної Церкви України і нарешті отримали відповідні документи.

Утім, потрапити до Спасо-Преображенського храму не можуть, бо їх туди не пускають прибічники УПЦ МП. Тому неодноразово між релігійними громадами виникають протистояння. Чергове таке відбулось цієї неділі, і на лікарняне ліжко потрапив новий настоятель храму від ПЦУ Віктор Чверкун.

– Того ранку ми вкотре зібрались на молебень і захотіли зайти до нашого храму, аби біля ікон помолитись за рідну країну та воїнів. Прибічники МП нас не пустили, хоча більшість серед них були невідомі особи спортивної статури. Приблизно їх було 40 осіб. Коли отець Віктор спробував потрапити до церкви, йому заломили руки. В результаті — розірвали на руці сухожилля. На місце викликали «швидку допомогу» й священика доправили до лікарні, де наклали пов’язку, — розповіли нам віряни ПЦУ з Луки-Мелешківської. — Тим часом нас молодики поливали водою, нашатирним спиртом, в очі пирскали дифлофосом. Одній вдарили хвірткою по пальцях. Ми змушені були відступити. Приїхало кілька нарядів поліції, які слідкували за порядком. Усі наші намагання довести свою правоту успіхом не увінчались. З нас стали вимагати рішення суду, хоча маємо офіційні документи. Знаєте, люди вже настільки втомлені через ці події, що нерви на межі. Йде до кровопролиття. Бо хто ж міг подумати, що у своєму селі ми не маємо права перебувати в українській церкві!

Натомість у прес-службі УПЦ Московського патріархату зовсім по-іншому трактують масову бійку між вірянами. Мовляв, жертвами стали саме вони.

– Під час Літургії група місцевих активістів у супроводі приїжджих чоловіків міцної статури та під керівництвом клірика Віктора Чверкуна здійснила напад на парафіян Спасо-Преображенського храму. Оскільки попередні спроби захоплення не увінчались успіхом, цього разу представники ПЦУ посилили свої ряди «тітушками». Зібравшись, вони атакували храм, намагаючись виламати двері. Їм на заваді стали чоловіки з числа парафіян. Проникненню активістів всередину вдалось запобігти, натомість вони почали висмикувати віруючих по одному і бити. Деяким захисникам храму були завдані серйозні тілесні ушкодження, є заяви до правоохоронних органів. Ситуація навколо храму залишається напруженою. Храм нині зачинений, а частина активістів ще перебуває на його території.

У поліції заявили, що у масовому конфлікті взяли участь близько 150 осіб.

– Вони мали вирішити питання, у який спосіб дві конфесії проводитимуть служби в одній будівлі. Тобто домовитися про графік та почерговість. Однак у розпал дискусії сталася бійка, в якій постраждали троє людей. Це 61-річна пенсіонерка та 43- і 44-річний чоловіки. Вони звернулися із заявами про нанесення їм тілесних ушкоджень. Конфлікт припинили поліцейські, що чергували біля храму. Також наряди пильнуватимуть місце і події поблизу церкви цілодобово.

Тож, як бачимо, ситуація навколо церкви досі залишається вкрай напруженою…

Віталіна Володимирова