Бо в тижневому кулінарному таборі у Вінниці діти віком від 9 до 15 років, море дівчат і 4 хлопці, навчались на канікулах готувати і смакувати абсолютно нові страви — від іспанських тапасів до японських вареників!

— Багато хто із майбутніх «шефів» досі ножа в руці не тримав, не почистив жодної картоплі… Тому ми вирішили їх одразу шокувати смаками, сміливими поєднаннями та екзотичними формами. Адже дітям має бути цікаво! — розповіла старша по кулінарному табору. — В перший день ми вчились робити стейки лосося на пару, панкейки, солодку пінку та японський омлет із шинкою… Одразу готували різні 7 сніданків та оцінювали роботу колег… Загалом кулінарили 5 днів і на фініші експериментували із тістом. Із подільської кухні, звісно, робили вареники із полуницею. Із грузинської кухні спробували хінкалі… Але найбільший ажіотаж викликали японські «вареники» гедзе, які в кінці посипали навіть чорним шоколадом… Рецепт дещо незвичний, бо далекосхідні родичі наших «вареників» готуються наполовину відкритими, спершу підсмажуються і подаються із соєвим соусом та солодким чілі. Але дітям сподобалось, і вони обіцяли таке приготувати в себе вдома.

Було весело і смачно…

Спосіб приготування:

1. У миску просіваємо борошно і крохмаль, додаємо дрібку солі. Наливаємо в сухі інгредієнти гарячу воду і відразу замішуємо тісто. Тісто м’яке, трохи липне до рук, скачуємо його в кулю, пакуємо в харчову плівку і відправляємо в холодильник на годину.

2. Пекінську капусту розбираємо на листя, так зручніше її нарізати. Потім ріжемо кожен лист тонкою соломкою. Корінь імбиру очищаємо, натираємо на дрібній тертці. Зелену цибулю миємо, рубаємо дрібно ножем. Часник очищаємо, пропускаємо через прес. У миску викладаємо капусту, яловичий чи рибний фарш, зелену цибулю, імбир з часником, наливаємо лимонний сік і соєвий соус, перемішуємо.

3. Поділяємо тісто на невеликі шматочки, розгортаємо кожен в тонкий корж, викладаємо по центру невелику кількість начинки і защипуємо за принципом вареника. Обсмажуємо заготовки на розпеченій оливковій олії до красивого рум’янцю, потім наливаємо в сковорідку трохи окропу і готуємо під закритою кришкою до повного випаровування вологи.

Подаємо на стіл з соєвим соусом, посипавши рубаною зеленою цибулею. Смачного!

Смакота по-японськи
Шеф-кухар навчав дітей мистецтву хінкалі