Після спекотного дня у дворі багатоповерхівки по проспекту Свободи у Хмільнику відкривається справжній кінотеатр, де охочим дітлахам тричі на тиждень демонструють мультфільми. Ініціатором такої благородної справи став оператор кур’єрської служби та голова будинкового комітету Володимир Руденко. Мешканці курортного містечка в захваті і задля безкоштовних сеансів приходять навіть з інших мікрорайонів! І малі, і дорослі.

– Для мене яскравим спогадом з дитинства завжди залишиться те, як ми переглядали діафільми й після забавок гуртом бігли додому, бо починались мультики. І виникла ідея відновити цю традицію, щоб наші діти хоч на мить забули про смартфони, комп’ютери та інші гаджети, більше спілкувались між собою та проводили час на свіжому повітрі, – каже Володимир Руденко. – Задум організувати вечірній перегляд мультфільмів для дітлахів виник минулого року, проте ми збиралися не часто, бо власних засобів для організації показу не мали й орендували їх. Цього ж літа місцеві депутати допомогли придбати проектор, екран — за власні кошти. На території зеленої зони біля двох будинків я й розмістив апаратуру. Охочі розстеляють на траві ковдри, зручно розміщуються, і так переглядаємо мультфільм. Після цього разом вирішуємо, що будемо дивитись наступного разу. Я слідкую за тим, аби був професійний переклад українською мовою, висока якість відео та повчально-виховний зміст. У середньому щоразу збирається близько 35 дітей, серед них і моїх троє.

Про сеанси мультиків Володимир повідомляє на своїй сторінці в соцмережі, давав оголошення у місцеве видання та запрошував на сеанси.

– На жаль, у нашому місті ввечері дітям та навіть дорослим нема куди піти чи відпочити з користю разом. Хочеться щось корисне зробити, залишити після себе добрий слід. Мені дуже приємно, коли йду з роботи, а мене зустрічають дітлахи і запитують, коли буде новий мультик. Зміни починаються з нас, і потрібно виховувати нащадків власним прикладом. Наприклад, після закінчення перегляду вони завжди збирають після себе сміття. Впевнений: такі діти виростуть екологічно свідомими.

Віталіна Трудько

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.