Жінка із самісінького дитинства збирає й сушить різноманітні квіти й трави, готуючи з них лікувальні чаї, спеції, мазі та обереги.

З радістю навчає цього людей та допомагає дітям єднатися з природою й вивчати навколишній світ. Крім того, вона вміє виготовляти обереги та знає, як захистити себе від негативу. У соцмережах вона розповіла про ґудзики та їхні магічні здібності.

– Століттями для багатьох народів ґудзик служив як оберіг від ворожих сил і злих поглядів. Адже його історія якраз і починалася як охоронного оберега — «лякалки»: бубонця округлої форми з камінчиком або шматочком металу всередині. Мелодійний тихий передзвін «лякалки» був покликаний відганяти злих духів і попереджувати хазяїна про небезпеку вторгнення нечисті. Носили «пугалку», як правило, біля коміра, на грудях — ближче до серця. Ґудзик був окрасою та грав роль оберега і талісмана. Але потім, значно пізніше, став ще й застібкою на одязі, — розповідає Ліана Пономаренко. — З чого тільки їх не робили: з дорогоцінних металів, кістки, дерева, шкіри, кришталю, скла, перлів і перламутру, дорогоцінних каменів. Ґудзиками дорожили, адже часто вони були повноцінними ювелірними виробами. Їх передавали у спадок, залишали в придане, ховали як скарб. Наприклад, моїй колекції вже близько 200 років.

Енергетика ґудзиків може захистити від лихого ока і негативного впливу недоброзичливців. Крім того, існує чимало прикмет, пов’язаних з ними.

– Якщо в поспіху неправильно застебнути ґудзики, краще повністю розстібнутися і почати все заново, щоб день не пішов наперекір. Дуже хорошою прикметою вважається знайти ґудзик з чотирма дірочками — найкраще буде його зберегти на удачу. Якщо вийшло так, що він відірвався від одягу і загубився, це свого роду попередження про те, що слід бути найближчим часом уважніше до людей і подій.

У народі кажуть: якщо на одязі чоловіка не вистачає ґудзиків, йому прийшла пора одружитися, а якщо він при цьому одружений, то розлучатися. Також існує повір’я: якщо жінка пришиє чоловікові ґудзик, то вона разом з цим прив’яже до себе і його. Але якщо пришито погано, то незабаром він може відірватися разом з прихильністю обраниці. Так що магія ґудзиків дуже може стати в нагоді молодим дівчатам, які прагнуть вийти заміж.

Валентина Лісова