2 липня під стінами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зібралися працівники газорозподільних підприємств з усієї України.

Серед них були кілька десятків працівників з різних районів Вінниччини. Із плакатами в руках вони вимагали підвищення заробітної плати та тарифу на розподіл природного газу, які не переглядались із 2016 року.

– У «Нафтогазі» прибиральниця отримує значно вищу заробітну плату, ніж в нас слюсар, який виконує інколи навіть небезпечну для життя роботу. Щодня звільняється по кілька людей, бо хто може прожити на 3600-4000 гривень на місяць? — обурюються вінницькі газівники. — Як наслідок, газорозподільні мережі скоро нікому буде обслуговувати. Причина — недостатність тарифу на надання послуг з розподілу природного газу у складі ціни на газ. Ми вимагаємо здійснити перерозподіл складових, й відповідне рішення має прийняти НКРЕКП, але чомусь за стільки років цього не зроблено! Безвідповідальна політика державного регулятора довела галузь до зубожіння. Якщо нас не почують, ми почнемо всеукраїнські безстрокові акції протесту.

Зрештою, після 5 годин мітингу НКРЕКП пообіцяла газівникам перегляд тарифу на розподіл природного газу в частині заробітної плати працівників. У часі мають вкластися в 1-1,5 місяця. Це дасть можливість зберегти колективи газорозподільних підприємств та зупинити відтік кадрів. Втім, віри у наших земляків, що чиновники дотримаються обіцянок, мало.

Віталіна Володимирова