Через масштабну аферу там повстали фермери, в яких на місцевому елеваторі зберігається близько 1700 тонн зерна – соняшник та кукурудза. Але ще з зими десятки людей не можуть повернути урожай, бо через борги попередніх власників його арештували та продали на аукціоні у сім разів дешевше від реальної ціни. Блокування траси результатів не дали! Як тільки фермери дізнались, що до елеватора приїхали вантажівки від фірми-покупця, аби вивезти продукцію, заблокували рух, після чого стали звертатись до правоохоронних органів. І першою на них звернула увагу Вінницька обласна прокуратура, яка, зрештою, арештувала збіжжя.

— Як встановлено, упродовж 2018 року службові особи елеватора, під приводом зберігання, заволоділи шахрайським шляхом належним потерпілим зерном соняшнику, пшениці, сої та кукурудзи, заподіявши збитки на загальну суму близько 50 млн гривень. З метою досконалого вивчення обставин справи, прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий ініціював зустріч з потерпілими, — повідомили у прес-службі прокуратури. — За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України. За результатами перевірки фактів, викладених представниками господарств, та з метою його збереження, нами направлено до суду клопотання про накладення арешту на вищевказану зернопродукцію, яке Вінницьким міським судом задоволено. Досудове розслідування триває під процесуальним керівництвом прокуратури області.

У свою чергу, Геннадій Лук, підприємець, який представляє інтереси ТОВ «Матейків Інвест-Агро», додає:

— Наше збіжжя придбала фірма, зареєстрована у Вишневому на Київщині. Але коли ми провели власне розслідування, за місцезнаходженням такої взагалі не існує. До цього на директора було 5 кримінальних справ. Нам важливо, що збіжжя арештоване, але поки що жодних дій для виконання рішення суду. Біля елеватора фермери продовжують цілодобово чергувати. Поряд розташували намети, кухню та навіть приймальню одного з кандидату в народні депутати. Ми разом ще з одним холдингом подали заяву відносно дій Агентства з розшуку та менеджменту активів та покупця, аби розірвати їхній договір купівлі-продажу. 11 липня має відбутись засідання Господарського суду. Якщо виграємо ми, автоматично визнають недійсними договори й інших фермерів.

Вікторія Снігур