Адже через рух великогабаритного транспорту вона стала суцільним решетом, наче після бомбардування, а від постійних вібрацій тріщали тамтешні будинки.

– Деякі вибоїни мають глибину близько 30 сантиметрів. Тому водії змушені маневрувати, аби оминути ями, втім, на узбіччі все одно десятки пошматованих коліс. Чи не найбільше страждають від бездоріжжя водії рейсових автобусів. Роль пішохода поруч з такою дорогою теж має ризики, — скаржились місцеві мешканці. – Про те, що в Вапнярці дорога буде зруйнована, попереджали місцеві депутати перед будівництвом елеватора. Звісно, інвестор, який сплачує податки і створює робочі місця, вкрай потрібен, однак потрібна і автодорога. Ще трохи — і селище буде просто відрізане від Вінниці і оголосять Вапнярську республіку.

7 травня за ініціативою місцевого депутата Василя Бойка у Вапнярській селищній раді відбулась сесія, на якій розглянули це питання. В результаті голова та депутати написали звернення до голови уряду України Володимира Гройсмана та Томашпільського відділення поліції.

– До управління патрульної поліції надійшли матеріали колективного звернення щодо незадовільного експлуатаційного утримання автомобільної дороги Вапнярка — Крижопіль — КПП Загнитків, — повідомив начальник патрульної поліції Вінниччини Редван Усеінов. — Співробітниками відділу безпеки дорожнього руху було здійснено виїзд на місце та проведено позачергове обстеження. Під час нього було виявлено недоліки в експлуатаційному утриманні — осідання та вибоїни, глибина яких перевищує значимо допустимі норми. Викладені факти у зверненні знайшли своє підтвердження. Крім того, з 20 березня по 21 квітня було проведене весняне комісійне обстеження автомобільних доріг, в тому числі Вапнярка — Крижопіль — КПП Загнитків. За його результатами відносно посадової філії «Томашпільського райавтодору» винесено постанову про накладання адміністративного стягнення за порушення, передбачене ч. 1 ст. 140 адміністративного кодексу, та видано припис на усунення виявлених недоліків. 13 червня здійснено перевірку виконання цієї вимоги і знову складено протокол про вчинення адміністративного порушення.

Обурені жителі Вапнярки вже планували влаштувати під стінами ОДА мітинг, але минулого тижня ситуація зрушила з мертвої точки й ремонт дорожнього покриття майже завершено. Щоправда, залатали найбільш проблемні ділянки.

– «Томашпільський райавтодор» провів аварійний ямковий ремонт для забезпечення проїзду. Приблизно 1700 м2 ямковості ліквідовано на суму 1 млн грн. з експлуатаційного утримання.

Ще 1,2 км має зробити місцеве підприємство, яке зводить елеватор і таким чином долучається до ремонту, — кажуть у Службі автомобільних доріг Вінницької області.

Тим часом місцеві жителі стверджують, що після ремонту траси вистачить максимум на один рік.

– Але вона буде зруйнована значно раніше, якщо Вапняркою будуть їздити кар‘єрні автомобілі (це великі «самосвали» на трьох осях). Для завершення ремонту дороги в районі Цапівки дорожникам не вистачило три машини асфальту, тому вони й самі не знають, чи закінчать ремонт цієї ділянки дороги. Вірогідно, що для належного ремонту дороги необхідно хоча б видалити залишки щебеню і кілограми пилюки, особливо на дільниці біля вапнярського ринку. Щебінь на дорозі в людному місці, та ще й у такій кількості, з урахуванням вже підвищеної швидкості автомобілів обов‘язково призведе до травмування людей, — повідомив місцевий житель та адміністратор групи «Вапнярський край» Юрій Деркач. — Відтепер залишається головне завдання: зробити проектно-кошторисну документацію і встигнути потрапити до плану робіт для проведення капітального ремонту в 2020 році. А це вже завдання для нашої місцевої влади.

Віталіна Володимирова