Почергово близько двадцяти фахівців проводили кесарський розтин з емболізацією маткових артерій. Лікарі вже зараз спокійно розповідають: така операція складна та особлива, адже їм вдалось попередити та зупинити важку кровотечу, зберегти репродуктивну функцію жінки. Роботу наших лікарів дійсно можна вважати ювелірною, бо навіть в європейських країнах не всі беруться за таке! Готувались вони до неї близько року.

– У Центрі планування сім’ї, завідуючою якого є Тетяна Постоловська, наглядають, консультують та діагностують пацієнтів зі складними акушерськими патологіями плацентації. Лікар Василь Лагода на апараті МРТ єдиний в області, хто їх діагностує, що дає змогу прогнозувати та оперувати таких жінок. Нещодавно до нашого відділення поступила 31-річна вінничанка, яка була на 37 тижні вагітності. У неї було повне центральне передлежання та пророщення плаценти. Таким пацієнтам проводять тільки кесарів розтин. Крім того, практично у всіх країнах світу при такій операції масивна крововтрата (більше 1500–2000 мл) є показанням до видалення матки. Це особливо критично для молодих жінок, які мріють знову зазнати радість материнства, — каже лікар відділення патології вагітних ВОКЛ імені Пирогова Дмитро Боцюра. — У цієї жінки була дуже бажана вагітність, вона відповідально до неї поставилась, виконувала всі вказівки медиків. Майже весь час знаходилась у стаціонарі, бо в будь-який момент могла початись масивна кровотеча. Із чоловіком вони мріяли, а головне — мріють ще про діток. Тому перед нами, медиками, була велика відповідальність, але ми були впевнені у своїх силах.

У підготовці та проведенні цієї операції взяли участь близько 20 фахівців. Це акушери-гінекологи Інна Кукуруза, Дмитро Боцюра, Андрій Вознюк; неонатолог Ольга Козаченко, анестезіолог Борис Олійник, ангіохірурги Олег Сергійчук та Микола Мельничук. Операція виконувалась у декілька етапів та мала певну специфічну підготовку: кесарський розтин вперше провадився в новому хірургічному корпусі на сучасному обладнанні. На третій хвилині був вилучений хлопчик масою 2950 грамів та зростом 49 сантиметрів. Медики пригадують, що у ці хвилини на дитячий крик зійшлись інші їхні колеги та всі разом не приховували сліз радості та молились, аби все пройшло добре. Новонародженого помістили таткові на груди і каретою «швидкої допомоги» за хвилину перевезли до обласного перинатального центру.

– Під час кесарського розтину було підтверджено врощення плаценти. Для збереження матки була виконана емболізація маткових артерій, щоб попередити масивну кровотечу. Завдяки тоненькому катетеру на руці наші лікарі дістались маткових артерій та ввели через нього медичний препарат, який допоміг зупинити кровотечу. Важливо те, що нам вдалось зберегти репродуктивну функцію жінки.

Заступник головного лікаря з акушерсько-гінекологічної допомоги, керівник перинатального центру при обласній лікарні імені Пирогова Інна Кукуруза розповідає:

– Коли Міністерство охорони здоров’я нам дозволило працювати за міжнародними протоколами, ми стали прогресивно їх читати та перекладати. І зараз новий протокол, який вийшов, це саме для пацієнтів, які мають врощення плаценти та передлежання. Ми його переклали, вивчили та зрозуміли, що умови нашого лікувального мультидисциплінарного закладу дають можливості надати допомогу жінкам на найвищому рівні. Так, як передбачає найсучасніша доказова база, яка є. Так і почалось вивчення питання та його впровадження. Спочатку стали вчитися, як при допомозі ультразвуку діагностувати цю патологію. Потім стали відправляти пацієнток із такою патологією на МРТ. І коли вже об’єднали ці позиції, зрозуміли, що можемо зробити наступний крок — оперативне втручання, кесарський розтин з емболізацією маткових артерій. І це колосальна робота усіх моїх колег, за що я їм висловлюю щиру вдячність.

Попри гарне самопочуття новоспечена мама Тетяна під час запису нашого інтерв’ю перебуває під наглядом  лікарів. Поряд коханий чоловік Андрій та синочок Дмитрик, який завдяки праці лікарів радуватиме своїх рідних. Адже його поява на світ була ну дуже непростою.

– Ми вже дивимось, на кого більше схожий синочок. Низ чоловіка, а верх — мій, — каже мама Тетяна. — Ми мріяли про малюка, і коли дізнались, що нарешті все сталось, дуже раділи. Під час вагітності я дізналась, що маю патологію, а це великі ризики, потрібна операція. Нам повідомили, що тільки лікарі обласної лікарні Пирогова нам можуть допомогти. Ми довірились їм, бо це професіонали, в іншому закладі не надали б такої допомоги. Щасливі, що все так закінчилось. Тим паче я зможу знову народити, бо ми хочемо велику родину.

Додамо, що вінницька школа акушерства є однією із найпередовіших на теренах країни. Наші науковці є найкращими фахівцями у своїй галузі. Вінницький перинатальний центр при обласній лікарні імені Пирогова є провідною установою з симуляційної освіти акушерів-гінекологів по всій країні. Наші медики виконують різної складності операції з акушерства. А Інна Кукуруза та Наталія Титаренко — провідні спікери, які вчать гінекологів всієї України.