Точніше не бачив сенсаційного повернення на вінницьку сцену легендарного співака із 90-х, народного артиста Лері Вінна…

Чи Валеру Дятлова, якого часто вважають вінничанином. Хоча Лері Вінн народився в 1962 році, 17 жовтня в місті Дніпропетровську. Сім’я пізніше вирушила до Вінниці. Навчався в «елітній» школі № 2. У 1984 році майбутня зірка отримала освіту у Вінницькому політехнічному інституті. А в 1993-му Лері закінчив музичне училище.

– Я радий сьогодні співати для Вінниці! Бо це моє друге рідне місто… Я впевнений, що ви не забули моїх пісень і тому підспівуйте, хто їх знає!, – звернувся до публіки на ВінФудФесті відомий співак. – Чому мене довго не було на сцені у Вінниці? Це вже гучний анекдот і тема в Інтернеті  «Куди подівся Лері Вінн і звідки в’язався Олег Винник?»

Бо мене одного разу покликали на кастинг у відоме співоче телешоу, де Винник сидів у журі… А я запитую – ви що температуру в себе не міряли?

Згодом я запокоївся і, навіть, погодився в ефірі цього шоу засівати одну свою відому пісню… Щоб нагадати всім – я живий, я нікуди не дівся, Лері Вінн співає для вас свої пісні та працює на сцені! А тепер питання до Винника – звідки ти взявся? Але це побачення та історія загалом не відбулись…

– Ваші враження від «Скульожки»?

– Треба розуміти, що це виключно вінницьке нау-хау. Бо Вінниця і в 90-х і тепер завжди був дуже «продвинутим» містом – не Житомир, Хмельницький чи, навіть, Київ близько не підходили по своєму рівню… А Вінниця!!!  Бо тут була елементна база, де робили таку техніку та гітари, що вони були кращі за оригінал! А  «Скульожка» утворилась по п’ятницях, бо в суботу-неділю всім треба було грати на весіллях… І комусь бракувало гітариста, комусь весілля і його продавали як замовлення за 50 рублів радянських! І були п’ятниці, коли перед «Літнім театром» збирались побродити до 2 тисяч людей! І «скулили» – спілкувались і знаходили один одному роботу… Фактично це була перша музична біржа праці та замовлень… Нині всі ці люди зі всього світу зібрались на 2 достойних концерти в «Зорі» та «Південному Бузі»…Це було круто! Хто цього не бачив кусайте себе за все, що зможете…

Цікаво, що коли Лері знайшов на сцені 500 гривень, які ймовірно йому приніс фанат за третій спів на біс пісні «Ветєр», то він їх взяв і передав організаторам фестивалю… Бо за свій виступ Лері Вінн тут отримав не лише оплески, але і як зірка – гонорар!

Нагадаємо, що Лері Вінн потрапив на професійну сцену в 1990році. Сплеск популярності принесла співакові пісня «Вітер» Анатолія Кірєєва. Вона довгий час була візитною карткою цього виконавця як на території України, так і в країнах СНД. Однак український співак відомий не тільки зазначеної піснею. Альбом з аналогічною назвою була високо оцінена професіоналами та аматорами хорошої музики. На прохання Віктора Павлика в 1997 р наш герой переїздить до Києва. У 1996-1999 роках був беззмінним ведучим, а також особою однієї з телевізійних музичних програм.

Доленосним можна назвати участь співака в фестивалі під назвою «Слов’янський базар», який проходив у Вітебську в 1998 р Саме там композитор Ігор Крутой познайомився з творчістю нашого героя. В результаті був укладений контракт між компанією АРС і Лері Винному. З 1998 р спостерігається новий виток популярності виконавця: створюється кліп на композицію «Вітер». Пісня стає відома за межами країн, що входять в СНД. Вона звучить в Росії на фестивалі «Пісня-98» у фіналі.

Співпраця зі студією OUT з міста Дніпропетровська, а також робота з Андрієм Кірющенко – аранжувальником, дозволила виявити талант нашого героя в якості модного виконавця популярної музики. У 1999 році в Санкт-Петербурзі проходить зйомка кліпу для пісні «Літак». Робота проводилася Сергієм Кальварская – московським режисером, і Владом Опелянцем – оператором. Можна говорити про ще однією творчою перемозі нашого героя. Відбулася ротація зазначеного кліпу на каналі MTV. Він потрапив в програми «Доброго ранку країна», «Вежа» та «Гаряча десятка» і був визнаний хітом. Наш герой – заслужений артист України з 1999 року.

Особисте життя.

Лері Вінн з 1999 року одружений на Ксенії Дятлової. Дружина нашого героя народилася в 1975 році. Співак є засновником власного агентства, назву якого можна перекласти, як «Щасливі люди». Фірма займається організацією корпоративних вечірок. У артиста є дочка, яку назвали Поліною. Слід сказати і про громадську діяльність нашого героя. Він є учасником товариства під назвою «Вінничани у Києві». У 1998 році виступив в якості актора, знявшись у фільмі «Бери шинель».

Цікаві факти.

Лері Вінн в 2001 р. став учасником неформальної зустрічі Нурсултана Назарбаєва і Леоніда Кучми. Вони разом виконували під гітару душевні пісні. Серед хітів цього виконавця слід назвати: «Паперовий кораблик», «Літак» і «Вітер».

Дискографія співака:

У 1992 році вийшов альбом «Лері Вінн». У 1997 р з’явився диск «Вітер з острова дощів».

У нього серед іншого увійшли пісні:

– “Я забуваю”.

– «Зимова самба».

– «Колискова».

– «Золоті берега».

У 2003 році був створений альбом «Паперовий кораблик». До нього увійшли композиції: «Літак», «Дівчинка Ніч», «16 років», «Акула», «Вітер». У 2007 році був записаний диск «Намальована любов».

Під час президентської виборчої кампанії 1999 року разом із молодою співачкою Ані Лорак записав кліп «Голосуй по уму, голосуй за Кучму!», який широко транслювався на українському телебаченні. У тому ж році, після перемоги Леоніда Кучми на виборах, Дятлов отримує від президента звання «Заслужений Артист України». Член ради Товариства «Вінничани у Києві»