Останки радянських бійців, солдатські речі та боєприпаси часів Другої світової війни знайшли на окраїні Липовця. Це вже не перша подібна знахідка на цьому місці.

– Там будують фундамент під майбутню станцію техобслуговування. Екскаваторник вирив з землі гранату. Це радянська граната РГД-33. Ми ретельно обстежили ділянку. Знайшли ще дві такі ж гранати та 77 радянських набоїв калібру 7,62, гільзи. На глибині близько метра у землі були людські останки. Вони лежали на відстані майже десять метрів один від одного, – розповів керівник групи піротехнічних робіт обласних рятувальників Сергій Гайдиш. — Виявили ще рештки шкіряних солдатських ременів із пряжками, дві пари згнилих черевиків, патронташ для набоїв до радянської гвинтівки СВТ, бритву для гоління. На жаль, жодних документів, за якими можна було б ідентифікувати загиблих, не було. Останки людей та речі ми передали працівникам поліції. Боєприпаси ж вивезли за межі міста та знешкодили.

Скоріш за все, радянські бійці у одному окопі загинули одночасно. Можливо, їх завалило землею.

На цьому місці раніше ми вже проводили розмінування. Теж знайшли останки відразу трьох наших воїнів. Там чітко зрозуміло, що у їхній окоп влучив ворожий снаряд великого калібру… Розкидав та понівечив тіла. Ще там були виявлені великі осколки від снаряда. На місці останньої знахідки такого не було знайдено.

За словами начальника Липовецького відділку поліції Павла Дармограя, встановлено, що це останки двох людей. Їх направили на експертизу, аби встановити точні причини загибелі. Можливо, згодом вдасться ідентифікувати їхні особи. До речі, зовсім поруч із місцем знахідки через дорогу є й меморіал загиблим воїнам-словакам, які воювали тут у 1941 році та теж загинули.

– На місці знахідки ще у 1941 році проходила друга лінія оборони радянських військ. Після усіх слідчих дій та експертиз, коли нам передадуть останки воїнів, ми їх перепоховаємо за християнським звичаєм, — повідомив міський голова Липовця Микола Грушко. — Скоріш за все, на кладовищі у Кам’янці. До речі, там вже поховані герої Другої світової війни, останки яких знайшли сім років тому на тому ж місці.