Одні активісти поширюють інформацію про рослини, схожі на коноплі, які ростуть прямо у центрі міста. Інші підозрюють, що наркотики розповсюджують та вживають відвідувачі місцевого молодіжного кафе. Ще інші небайдужі немирівчани фіксують, як поліція знаходить в автомобілі місцевого жителя, який вчинив ДТП, бульбулятор і травку… Усі ці факти перевірив наш кореспондент.

Інформацію про вирощування наркотичного зілля прямо у центрі Немирова поширила на своїй сторінці у соцмережі громадська організація, опозиційна до місцевої влади. Ось про що повідомлялось: «Поки в Україні точаться дискусії з приводу легалізації канабісу (марихуани), Немирівська міська рада не розгубилась, вже вирощують навпроти вікна міського голови, на головній площі Немирова». До посту додається фото клумби, де серед квітів і рослина з ребристим листям.

Чи знає про коноплі під вікнами міськради міський голова – запитали самого Віктора Качура. Він запевнив, що це чистої води фейкова інформація, яку розповсюджують його конкуренти, щоб дискредитувати як самого голову, так і роботу усієї міськради.

– Фахівці оглянули ті рослини і дійшли висновку, що ніякі то не коноплі, а амброзія, яка на початку свого росту трохи схожа на коноплі. Немає сумнівів, що амброзія дуже небезпечна, в період цвітіння може викликати алергію. Тому усіма силами і засобами намагаємося з нею боротися, — повідомили в Немирівській міськраді.

Натомість працівники міської ради вказали на інший «квітник», де може бути поширене наркотичне зілля – місцеве кафе, яке асоціює себе як молодіжне і навіть дитяче. У немирівській пресі писали, що заклад створив молодий місцевий підприємець Андрій Литовчук. За інформацією місцевих активістів, цей заклад орендує частину приміщення районного Будинку культури і не платить орендної плати в бюджет, оскільки працює в рамках соціальної програми районної влади «Поверни дитину з вулиці».

Чи правда, що у згаданому кафе розповсюджують або вживають якісь наркотики, поцікавились у молоді Немирова. Одні дуже позитивно відгукуються про заклад, кажуть, що ходять туди пограти в теніс, подивитися футбол чи бокс або просто поспілкуватися з друзями. Про наркотики нічого не знають і не бачили. Інші розповіли про недавню НП, коли біля кафе «швидка» госпіталізували 14-річного хлопця з отруєнням наркотичними речовинами.

Кореспондент також відвідав популярне кафе. Хоч це було в обідній час, але відвідувачів за столиком сиділо чимало. В залі лунали російські хіти. Бармен готував коктейлі. На запитання, чи можна випити чогось міцнішого, він відповів категорично, додав, що зі своїм спиртним також не можна, хоча відвідувачі буває намагаються принести своє пиво чи горілку, але адміністрація начебто таких одразу за двері. А на запитання щодо реалізації наркотиків чи відвідувачів-наркоманів офіціант відповів ще більш лаконічно: «Брєд!»

Що це не «брєд», запевняють громадські активісти. Василь Музика зокрема виклав у себе на сторінці фото та відео з обшуку автомобіля-учасника ДТП, в машині якого поліція вилучила бульбулятор і травку.

«Племінник власників кафе (у пості вказується прізвище) після відвідин кафе, сівши за кермо автомобіля, з’їхав на обочину і врізався у дерево. На місце ДТП приїхала поліція і під час огляду пошкодженого автомобіля вилучила з салону пакети з наркотичною речовиною та пристрій для куріння конопель. Водій, схоже, був в неадекватному стані, тому нічого пояснити не міг».

Дійсно на відео видно і чути, як поліцейські досліджують авто.

– У бардачку виявлено речовину рослинного походження в подрібненому стані та паперовій обгортці, — фіксує правоохоронець. Потім показує на камеру бульбулятор.

Наш кореспондент з інформаційним запитом звернувся до керівництва немирівської поліції, щоб з’ясувати обставини злочину, статтю, за якою було порушено кримінальне провадження щодо цієї ДТП. А також запитала, чи були зафіксовані правопорушення на території молодіжного кафе; чи були скарги місцевих жителів на роботу цього закладу; чи перевірялося кафе на предмет реалізації алкоголю неповнолітнім; чи надходила інформація до правоохоронців про реалізацію/вживання наркотичних засобів на території кафе або його відвідувачами. Але на всі ці запитання, які насамперед турбують самих жителів Немирова, т.в.о. начальника поліції Андрій Обертняк відповів: «…співробітники Немирівського ВП ГУНП у Вінницькій області даною інформацією не володіють». Єдине повідомили, що за фактом ДТП слідчим відділом внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Також отримали відповідь на інформаційний запит від голови Немирівської райради, де повідомлялося, що молодіжне кафе дійсно орендує майже 120 кв.м. приміщень районного Будинку культури. Планувалося, що кафе буде одним із реалізаторів соціального проекту «Заберемо дитину з вулиці», але між сторонами так і не була підписана угода, тому проект не почав діяти.

Кореспондент перевірив лише оприлюднені факти, які місцеві пов’язують із наркотиками, а що насправді відбувається в Немирові? Чи дійсно там під прикриттям вирощують/реалізовують різні види наркотичних засобів, які вживають, у тому числі, й неповнолітні? Обшук автомобіля — учасника ДТП, вилучення з його бардачка пристрою для викурювання конопель та й самої трави, які оприлюднили місцеві активісти, свідчить про те, що диму без вогню не буває.

Редакція й надалі буде відслідковувати ситуацію в Немирові. Якщо вам відомо про такі факти в цьому містечку чи інших районах області, повідомляйте. Давайте разом протистояти цій чумі.

Каріна МАЄВСЬКА