Вранці Вінниччиною блискавично поширилась інформація – Московський патріархат (УПЦ – ред) готує захоплення собору у центрі Вінниці, який першим в Україні разом із митрополитом Симеоном перейшов до Православної Церкви України.

Більше того, Московський патріархат організовує прихильників та «тітушок» і планує привести туди і посадити на кафедру священика Никодима – сина відомого проросійськими поглядами настоятеля Стрітенського храму, що на “Електромережі” у Вінниці, Сергія Виговського.

– Всі знають цю родину багатодітного священика Сергія та те, що він має чималий бізнес і його завод довгий час виготовляє куполи для церков, іншу релігійну утвар, яка йде до Москви, – коментували віруючі ПЦУ.

І, почувши тривожні сигнали, почали сотнями, далі тисячами  йти до храму ПЦУ, щоб захистити його.

Тому у неділю під Свято-Преображенським кафедральним собором ПЦУ у Вінниці під час спільної вечірньої молитви було людно.

До  вірян, усіх прихильників  Православної Церкви України звернувся  митрополит ПЦУ Симеон. У своєму відеозверненні він розповів:

– У грудні минулого року громада Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці приєдналася до Православної Церкви України. Це було добровільне рішення, яке підтримала більшість соборного духовенства і вірян. І нині у соборі відбувається активне духовне життя.  У святкові і недільні дні служиться по дві-три літургії, і храм переповнений, співають дорослий і дитячий хори, ведуться заняття недільної школи. За останні півроку сотні людей прийняли хрещення у  храмі. Але  з цим ніяк не можуть змиритися прихильники  Московського патріархату. З самого початку активісти з Московського патріархату не полишають спроб захопити Преображенський собор. Декілька разів вони збиралися біля могили митрополита Макарія для молитви, але кожного разу це було більше схоже не на молитву, а на акцію протесту. Людям, які приходили до храму, роздавали плакати, як на політичних заходах. Нещодавно на сайті Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату з’явилося повідомлення про те, що активісти щонеділі будуть звершувати біля собору молебні і акафісти.  Це ще один прояв гібридної війни, яка ведеться проти України на усіх фронтах, у тому числі на релігійному. У Вінниці понад тридцять храмів Московського патріархату, і зазіхання на Преображенський собор є нічим іншим, як усвідомленою провокацією.

Але ми з вами не дамо їм зробити цього. У нашому соборі звучатиме українська мова. І “Отче наш” ми будемо промовляти українською. Ми будемо молитися за Богом бережену Україну нашу, за владу, військо і народ її, за воїнів, які загинули, і тих, які сьогодні захищають цілісність і незалежність нашої держави. У нашому соборі не буде проповіді “руського міра”, а буде слово про Христа і Його вчення. У нашому соборі ніхто і нікого не буде називати розкольником. Бо ми всі – православні українці – брати і сестри у Христі! Наша молитва з надією на Бога, і наша духовна єдність повинні показати усім, хто свідомо чи несвідомо бореться проти Церкви Христової і проти Української Церкви, що з нами Бог.

Привід для такої молитви і для відеозвернення був серйозний, бо тоді ж до редакції звернулися віряни собору і повідомили таке: “Проросійський священик Виговський, який виготовляє на власних заводах і фабриках начиння для російських храмів, разом із керівництвом УПЦ Московського патріархату, попри всі українські закони, вирішив призначити настоятелем цього собору свого сина Никодима. І щоб насильно завести його у вівтар, сьогодні кинули клич зібрати якомога більшу кількість прихильників Московського патріархату та силою захопити собор ПЦУ Ми через газету звертаємось до правоохоронних органів Вінниччини, влади, СБУ! Доки ми, віруючі Богом даної української церкви, на своїй землі будемо терпіти такий тотальний і, без перебільшення, наглий наступ п’ятої колони Кремля? Чому наші правоохоронці нас не захищають? Невже прикуплені вже на щедрі московські гроші? Невже віруючим Московського патріархату мало 32 храмів у Вінниці, щоб прославляти Кіріла – посіпаку Путіна, невже вони підняли голови, бо відчули, що нова влада підтримає їх у погромах українських церков, засиланні тітушок під виглядом московських віруючих, щоб били українських священиків! Воїни АТО, ветерани, патріоти України, невже ми всі будемо мовчки це споглядати, дамо здійснити реванш проросійській колоні і агентам їхнього впливу, переодягненим у ряси! Підіть у храми і послухайте, що вони там проповідують – слово Боже чи розпалюють міжконфесійну ворожнечу? Називаючи нас невизнаними, вішають інші ярлики. Хіба можна далі мовчати!? Вимагаємо у Президента почути нас!”

Тисячі небайдужих вінничан відгукнулися на  заклик митрополита Симеона і прийшли до собору, щоб підтримати владику. Людей було так багато, що старовинний храм не зміг помістити усіх охочих і богослужіння вирішили проводити надворі.

Прес-секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ Отець Софроній  розповів:

– Ця молитва особлива тим, що вона об’єднала і згуртувала людей навколо духовної перлини Вінниччини — Преображенського собору, до речі, єдиного кафедрального собору в Україні, який приєднався до Православної Церкви України разом з правлячим архієреєм. Тому парафіяни Преображенського собору, більшість яких залишилася і підтримала владику, прийшли на богослужіння і згуртувалися навколо молитви. Ми ще раз нагадали прибічникам Московського патріархату, що в Україні є незалежна, помісна, канонічна Православна Церква України. Ще раз хочу нагадати провокаторам з МП, що релігійна громада нашого собору лишилася в соборі і живе звичним релігійним життям, а всі, хто пішли, зробили це добровільно. Собор відкритий щоденно, тому, хто хоче молитися, не обов’язково збиратися під дверима храму і провокувати людей, можна спокійно прийти протягом дня і зі смиренням помолитися Богу. Собор відкритий для всіх, хто йде до нього з миром і любов’ю.

Цього разу жодних провокативних гасел від прихильників Московського патріархату не було. Хіба що підходили священики, мовчки спостерігали за всім, що відбувалося, а невдовзі згуртувалися на музейній площі для своєї молитви.

  • – Ще у грудні митрополит перейшов до ПЦУ і перевів кафедральний собор. Але частина духовенства (ці люди зараз зібралися тут), виявили незгоду з його позицією. Частина парафіян залишила собор. Протягом цього всього часу вони не мають змоги молитися всередині, бо там молиться ПЦУ. А, згідно з правилами православної церкви, ми не можемо молитися з ними разом. Хоча ми пропонували почергово проводити служби у храмі, але відповіді не отримали. Тому люди, котрі ходили до цього собору десятиліттями, нині змушені ходити по різних храмах Вінниці. Владику Варсонофія, котрий прибув до Вінниці, щоб очолити Вінницько-Барську єпархію УПЦ, і досі не реєструють. І в цьому ми вбачаємо дискримінацію. Тому що жодних підстав так затримувати реєстрацію немає. Він може здійснювати свої церковні повноваження, але є певні моменти взаємодії церкви та держави в офіційному полі, і тут вже виникають проблеми.  – пояснює прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ Володимир Пучков. –  Але релігійна громада – це, перш за все, люди. І вони не розбіглися, а залишилися разом. І втрата собору їх мобілізувала й згуртувала. Оскільки собор зайнятий вірянами ПЦУ, ми змушені молитися біля собору. До речі, священики ПЦУ показали нам свого роду приклад. Вони вже півроку практикують служби під храмами: в Луці-Мелешківській, Пеньківці, Хижинцях, інших селах. Якщо це роблять вони, то чому ми не можемо так само робити? І таке триватиме постійно. Ми збиралися тут у пам’ятні дати на літургію. Богослужіння були досить масові. Оскільки зараз пам’ятних дат немає, то ми вирішили молитися по неділях. От і все.

Вірні ПЦУ називають таке трактування подій  брехливими провокаціями. Бо ж очевидно, що віруючі із 32 храмів Вінниці, які залишились у Московському патріархаті,  які перейшли із Московського патріархату до ПЦУ, не влаштовують біля них таких же провокативних молитв, а добираються до собору з усього міста. Хоча могли б так само вимагати почергових служб. І у соборі залишилась громада і більшість священиків. Покинула його лише незначна меншість, – запевняють вони.

– Ми знаємо, що таке загострення і активізація стались після візиту на Вінниччину високопоставленого проповідника «руского міра», який виконує волю Кремля. Саме він курує підкуп священиків та «симпатиків» “руского міра”, скоріше всього, є агентом впливу феесбе. Саме він під час візиту дав завдання , скоріше всього, від кураторів із Москви, «сітці» цих проповідників і зазомбованих симпатиків московської церкви активізуватись по наступу  на Православну Церкву України після зміни у ній влади. Наказали  церквам Московського патріархату активізувати  пропаганду про те, що ПЦУ – це розкольники, невизнана церква, поширювати різні фейки про те, що в Єрусалимі її делегацію вигнали і не дали Благодатного Вогню – хоча це чистої води брехня. Але промосковські священики як по команді почали опрацьовувати цією брехнею довірливих і неосвічених вірян. Кажуть, для цього на Вінниччину везуть мішки грошей, бо ж саме тут найсильніший осередок ПЦУ і є велика кількість священиків ПЦУ на чолі із митрополитом Симеоном. Без перебільшення, вже історичної постаті України.

Мова йде і за величезні кошти, які завезла на Вінниччину ця команда російських пропагандистів, щоб купувати тітушок та організовувати поїздки фанатів по всій області і тиснути на людей та священиків, які виявили бажання перейти до української канонічної церкви, – поділились з нами представники ПЦУ, які прийшли на молебень. Тут уже не йде мова про питання віри, бо будь-яка істинно віруюча людина не провокуватиме бійку і не піддаватиме суду своїх братів-християн. Бо люди до Бога йдуть молитись і прощати навіть своїх ворогів,  а не шукати їх там і робити всіх, хто не «промосковський», такими. Тут іде питання про формування потужної п’ятої пропутінської колони, яка розхитуватиме Україну в тилу і служитиме не цій державі, а ворогу.

– Ці промосковські батюшки, особливі найактивніші серед них, яких ми добре знаємо, вже давно чекають Путіна і «руское воїнство» тут у нас, – розповідають віруючі, що прийшли захистити храм. – Ми живемо недалеко біля них, тому чуємо, що вони говорять людям.

–  Крім молитви за єдність та мир в Україні, за її народ та владу, вірні ПЦУ звернулись до Московського патріархату припинити провокації, вчергове закликали до єдності українців в їхній вірі та заявили про те, що собор відкритий для всіх християн і кожен може зайти в нього і помолитись. Крім того, він є власністю держави, історичною пам’яткою, яку можна лише орендувати. Що і робить зараз ПЦУ.

– На провокації – «что храм полупустой», яку поширювали провокатори, віруючі продемонстрували  таку кількість вірян, які навряд чи є у промосковських храмах.

Багатотисячне віче звернулось до СБУ, правоохоронців, влади і Президента із проханням негайно втрутитись у ситуацію і забезпечити вільний доступ до храмів, зняти загрозу захоплення собору і дати оцінку протиправним діям так званого Московського патріархату щодо призначення «двійників» митрополитів, настоятеля вже діючого собору і укомплектованого храму.

– Якщо Московсьский патріархат, бо УПЦ сьогодні юридично як самостійної церкви немає, а є всього лиш філіал російської церкви, буде і далі вимагати почергових служб, то ми такими самими походами підемо в 32 храми, які належать їм у м. Вінниці, і будемо так само вести паралельні служби на вулицях і призначимо так само настоятелів в їхні храми від ПЦУ, – заявили представники релігійної громади ПЦУ.

Ця служба засвідчила не лише єднання вірних ПЦУ і готовність протистояти будь-яким провокаціям, але й монолітність рядів священиків ПЦУ.

У храмі почергово вели службу і засвідчили єдність  священики вчорашнього Київського патріархату, автокефальної церкви.

Попри незрозумілі заяви Філарета, що можна списати на його похилий вік, всі гілки ПЦУ продемонстували на Вінниччині єдність і монолітність своїх рядів. На службі були присутні більше 30 священиків, про єднання заявили більше 100.

Тетяна Квасюк,
Тетяна Кондратьєва