Менша частина представників релігійної громади села Гурівці, заручившись підтримкою ієрея Вадима (Яковенко), благочинного Козятинського району протоієрея Миколи та ще біля п’яти священиків УПЦ в єдності з Руською Православною Церквою і не менше п’ятнадцяти жителів сіл Непедівка, Залізничне, м. Козятин, зрізали замки і зняли пломби з храму Різдва Пресвятої Богородиці. Все відбувалося в присутності козятинської поліції .

– Ще 18 січня на дверях храму до встановленого прихильниками московського патріархату був повішений додатково ще один замок і встановлені пломби на рішення членів релігійної громади. Це сталося після того, як ієрей Вадим (Яковенко) і Микола Фіщук відмовились віддати ключі до сільської ради. – розповідає член релігійної громади Гурівців Анатолій Ланчук — Громада вирішила не відкривати храм допоки не будуть готові документи про перереєстрацію. Ось так пів року обидві громади, щоправда, у різні години проводили богослужіння під зачиненим храмом. Навіть на свято Пасхи 95 прихильників переходу в ПЦУ прийшли до храму на 4-ту годину ранку, а прихильники УПЦ в єдності з Руською православною церквою (їх назбиралося не більше 20 осіб) прийшли на 5-ту годину ранку. Документи на перереєстрацію релігійної громади ми подали до “Прозорого офісу” ще у квітні. Але тільки наприкінці червня після численних дзвінків начальник управління у справах національностей та релігій Ігор Салецький повідомив, що перереєстрація не буде проводитись до вирішення питання в Козятинському міжрайонному суді. А згодом розпочався справжній детектив! Коли було прийнято рішення перереєструвати релігійні громади сіл Гурівці і Лука-Мелешківска, до управління прийшли представники поліції і вилучили документи обох релігійних громад на підставі відкритої кримінальної справи. Документи повернули через тиждень. Релігійну громаду села Лука-Лемешківська перереєстрували на підставі повторно поданих документів, а у нас не виявилось оригіналу списків з підписами членів релігійної громади за перехід в канонічне і організаційне підпорядкування Вінницькій єпархії Православної Церкви України. Доки ми поновляли підписи по копії, сталося багато подій, які організувала Вінницька єпархія московського патріархату…

Ранком 12 липня біля 9 години до храму Різдва Пресвятої Богородиці на шести автомобілях приїхали мешканці с. Непедівки, смт Залізничного, м. Козятина. Прибув благочинний Козятинського району протоієрей Микола (Волохатий), настоятель храму ієрей Вадим (Яковенко) та ще зо два десятки священиків. Їх підтримали десяток наших односельчан. Коли селчни поцікавилися у поліцейських, що тут має бути, ті відповіли, що священики з групою підтримки зібралися зрізати замки з храму. У процес поліцейські не втручалися, тільки все документували на відео. А згодом наз селом забили дзвони. Люди не зрозуміли, що сталося, поцікавилися у старости Г. Корніюк, викликали поліцію. Тим часом з церкви вже виносилися запаковані сумки, в котрих , як підозрюють селяни, колишня голова парафіяльної ради виносила церковні книги та інший крам. Викликані поліцейські склали протокол, про самовільне зрізання замків із дверей храму. Такі дії правоохоронців обурили гурівчан, бо приїжджі поводили себе зухвало, провокували, а поліцейські ніяк на це не зважали. Тільки завдяки витримці представників за перехід в Православну Церкви України та працівників поліції, сутичок не відбулось.

– Згідно типового договору від 25 липня 1946 одноповерхову дерев’яну церкву і предмети культу згідно окремого списку були передані виконавчим комітетом РВК в безстрокове і безоплатне користування жителям села Гурівець . І тільки ми маємо право вирішувати питання його використання, а не Вінницька єпархія, священики чи гастролери з інших населених пунктів Вінницької області — зазначив Анатолій Ленчук. – Дуже обурює присутність різних гастролерів на церковних зібраннях. Ми розуміємо, що все це відбувається з відома керуючого Вінницькою єпархією Варсонофія. У січні до нас на збори прибули 30 гастролерів не тільки Козятинського, а навіть з Калинівського районів та Вінниці. А 10 квітня вже завітав сам Варсонофій з яким приїхали 70 осіб. Зрозуміло, мирного діалогу не відбулось… Далі з села Гурівці колонна направилась в смт Махнівка, про ці події писала і ваша газета. І це тільки факти по одних Гурівцях.

Сьогодні вже не всім священикам вірять на слово, а слова їх після проповіді перевіряють і оцінюють по справах. Мешканці Гурівців, котрі пережили немало провокацій з боку прихильників московського патріархату радять усім членам релігійних громад Вінницької області згадати і не забувати слова Т.Г.Шевченка, який писав: «В своїй хаті свій розум, у своїй хаті своя церква, а не чужа».