– Моєю метою було донести, що ми живемо у культурному місті з давніми традиціями. Праця була не з легких. Приміром, над історичними розвідками про вінницькі періоди життя генерала О. О Брусилова та дружини академіка Ющенка – відомої письменниці початку ХХ століття С. С. Караскевич-Ющенко – я не один рік працював в архівах підмосковного Подольска, Кам’янця, Вінниці та в бібліотеках Москви ї Київа, – повідомляє Олександр Філін. – В книзі є нарис москвича Віталія Орлова про вінницького художника Натана Альтмана, спогади Юрія Позняка про місто часів німецької окупації та Георгія Федоркова про перебування Сергія Параджанова «на стрижавській зоні».

Читачі знайдуть тут розповіді про історію вінницьких вулиць, про всесвітньовідомих людей, чиє життя пов’язане з нашим містом. Серед них М.І. Пирогов, А. Т. Драгомощенко – поет, лауреат премії «Срібна куля» США, філолог з світовим іменем С.Б. Бураго, видатний правозахисник Олександр Гетьман, лауреат вищої державної літературної премії ім. Шевченка( посмертно) Тарас Мельничук, науковець і гуманіст Болеслав Буяльський, поети від Бога – «подільський Єсенін» Володимир Прилипко і Єфим Аптекман, а ще спортсмен, чемпіон Європи з боксу Ігор Киржа. Книгу пронизують спогади про велику постать у культурному житті Вінниці , а для автора – найріднішу людину, незабутню Люсю Кароєву, колишнього директора обласного краєзнавчого музею…

У “Обраному” йдеться про долі вінничан – лауреата численних міжнародних премій, дивовижного поета Ігоря Лапінського, видатного художника кіно Євгена Стрілецького та художника знаменитого театру на Таганці Бориса Карафьолова і його дружину- письменницю Діну Рубіну. У книзі, виданій за власний кошт, автор описує поламані «совєтською системою» долі талановитих людей.

– На видання «Обраного з вибраного» коштів у мене вистачило. Але хотілось би яскраво завершити роботу, тобто зробити достойну презентацію! – планує Олександр Філін.