Нагадаємо, тоді внаслідок зіткнення з деревом загорівся і впав у притоку річки Рось мікроавтобус з різними хімікатами для захисту рослин від шкідників. Внаслідок аварії близько 800 літрів гербіцидів потрапили у місцеву водойму, яка протікає трьома областями України. Біла Церква та Умань через надзвичайну ситуацію припинили водопостачання більше, як на добу. Дуже швидко з’ясувалося, що ті гербіциди та фунгіциди викрадені з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів.

Тоді, на брифінгу перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Андрій Гижко запевнив, що хімічнв речовини, котрі опинилися у воді,  не становлять небезпеки для навколишнього середовища, отруєння риби та іншого впливу на довкілля не виявлено, хоча на місці самого ДТП рівень хіфмічногоь забруднення перевищив норми у сотні разів. Та це була тільки попередня інформація. Після ретельних досліджень і підрахунків офіційний сайт державної екологічної інспекції Вінниччини повідомив:

“На підставі наданих матеріалів правоохоронними органами Інспекцією, згідно Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, проведено розрахунок розміру відшкодування збитків, загальна сума яких становить 9 328 617 (дев’ять мільйонів триста двадцять вісім тисяч шістсот сімнадцять) грн. 98 коп,”

Ілона ВАЛЬТЕР