У селі Скибинці Погребищенського району господарство вирішило зосередити свою увагу на вирощуванні обліпихи.

Під цю культуру вже відведено 30 га і невдовзі буде закладено садивним матеріалом новітнього вітчизняного сорту Orange Revolution перші товарні сади. Крім того, компанія планує розширити площу наявного маточника, аби стати найпотужнішим виробником садивного матеріалу цього сорту, адже його ще не вирощує жоден плодорозсадник. Аби швидше збільшити обсяги виробництва садивного матеріалу обліпихи, господарство будує теплицю зі штучним туманом. Ідеться про розмноження сортової обліпихи зеленими живцями: цей спосіб є продуктивнішим, аніж розмноження культури здерев’янілими живцями. Усі подробиці дізнався наш кореспондент.

— У нашого підприємства є п’ять інвесторів, один з яких родом із Скибинець та займається сільським господарством. Коли виникла можливість взяти ділянку в суборенду, ми спочатку провели аналіз ґрунтів, води, врахували доступ до електроенергії, адже маємо справу із зрошенням. Коли результат задовольнив, взялись працювати, — розповів нам керівник ТОВ «Скибинецькі сади» Дмитро Риман. — Напрямок роботи нашого господарства лікувально-ягідний, адже зараз дуже популярне правильне харчування і здоровий спосіб життя. Ми вже висадили жимолость, малину та горіхи. Обліпиха для нас не нова рослина, в ній чимало корисних вітамінів, мікроелементів, з ягід роблять олію. Але, чесно кажучи, вперше скуштував її не так давно. На автозаправці купив обліпиховий чай, і смак приємно здивував. А оскільки це корисно, зрозумів, що треба вирощувати. Коли кинулись купувати розсаду, з’ясувалось, що в реєстрі сортів України до цього року не було жодного сорту обліпихи. І лиш нещодавно першим там з’явився саме Orange Revolution, який вивів український селекціонер-професор із університету біоресурсів та природокористування, де я навчаюсь. Характеристики в нього відмінні: як по вітамінному складу, стійкості до хвороб, так і величині плоду. В зв’язку з тим, що посадкового матеріалу не було, ми прийняли рішення створити маточник. Частину обліпихи висадили минулої осені, іншу – цієї весни. Додам, що рослині не підходять глинисті й кислі ґрунти, а також ділянки з високим заляганням ґрунтових вод. Живлення та захист рослини ведемо виключно органічним, без використання хімікатів.

За словами Дмитра Римана, перший урожай обліпихи чекають вже у 2022 році. У планах два напрямки роботи – розсадницька діяльність та товарне виробництво. Як тільки садівники отримають сертифікат Органік Стандарт, якісну та корисну ягоду з Вінниччини продаватимуть на експорт. Погодьтесь, чудова ініціатива!