Немає нічого смачнішого, ніж ще тепла, щойно зрізана з рамки вощина з медом. Ну а другими в черзі є свіжоквашені огірочки з медом, а ще як до них цілушку хлібчика…

На мій смак, найліпші для цієї мети капшучки – огірочки, яким не пощастило з фігурою, так би мовити. Десь криві, десь жовтіший бік, трохи пузаті – але ці перші городні огірочки солодкі і смачні. А якщо їх заквасити – взагалі неймовірно добрі.

Я ніколи не роблю «парених огірків» – тобто заквашених соленим окропом. Чому? Бо мені хочеться, щоб вони все-таки сферментувалися, набрали смаку кропу, часничку, приправок, а не просто просякли соленим окропом, замаяним травичками. Тому я «за» хоча б 3-денну ферментацію.

Отже, огірки треба помити і залити на годину зимною водою. Воду злити, повідрізати дупки і чубки, понадрізати навхрест, щільно скласти в слоїк, перекласти кропом і  зубчиками часнику. Також у слоїк я обов’язково додаю кілька листочків вишні, дуба, чорної смородини, голівки чорнобривців, листя або корінь хрону, а ще, якщо хочу гостріші – трохи пластівців гострого перцю. Під настрій у слоїк також потрапляють кмин, коріандр та інше.

Сіль розчинити в теплій воді з розрахунку 1 столова ложка нейодованої солі на 1 літр води, і залити огірки. Слоїк треба зав’язати марлею і поставити на тепле підвіконня. За 3-4 дні огірки можна їсти, за 6-7 днів – це вже повноцінні квашені огірочки. Щоб огірки не переквасилися, – можна поставити слоїк в холодильник.

А щодо меду – то тут все просто. Витягаємо зі слоїка квашені огірочки, ріжемо, як нам подобається, поливаємо рідким медом. Неземне задоволення!

«Пані Стефа»