– Увечері ми із друзями-однокласниками купались на Ляхецькому ставку. Шестирічний Віталик Ставров сидів поблизу греблі. Раптом чую, як щось булькнуло… Віталика на греблі немає, він бовтається у воді. Лише руки стирчать. Я бігом туди, простягнув Віталику руку. Схопив його, почав тягнути догори… Але мокра рука хлопчика вислизнула… Віталик пішов на дно, – розповів Славко. — Кричу своїм хлопцям: швидко гукайте дорослих. Але друзі, мабуть, розгубились. Тож я сам побіг за допомогою на сусідню вулицю! Забіг на обійстя до Світлани…

– Я тоді гостювала у батьків зі своїми дітьми.  Забіг Славко: «Допоможіть, Віталик тоне». Я бігом до ставу. До водойми відстань десь близько 300 метрів. Бачу — бульбашки на воді. Стрибнула у воду, не було часу одяг скидати. Пірнала кілька разів, дитину руками намацала на дні. Схопила Віталика, попливла до берега, — згадує Світлана Юркевич. — Перегнула Віталика животом через коліно та декілька разів хлопнула його по спині. Малюк почав кашляти та відхаркувати воду. Добре, що він не знепритомнів. Але десь хвилин десять точно пролежав на дні.

Взагалі це досить незручний для купання став. Пляжів та облаштованих місць немає, лише гребля. Тож добре, що все так закінчилось…

– Після цього небезпечного купання Віталик розповів, що тоді задивився на хвилі. Голова закрутилась, він впав у воду. Я знаю, що робити у надзвичайній ситуації. Мене вчив цьому старший брат. У школі нас теж цьому навчають, — каже Ярослав Макуха. – Головне, що ми усі розуміємо, як небезпечно купатись без дорослих.

Світлана Юркевич раніше лише по телевізору бачила, як надають першу медичну допомогу. Але не розгубилась… Вдома спершу не казала, як рятувала хлопчика. Втім, історія про героїчний вчинок школяра та жінки швидко розлетілась Чернятином.

Мама врятованого Віталика щиро подякувала Славкові та Світлані. А голова Калинівської районної ради Василь Поліщук повідомив, що обов’язково нагородить рятувальників. Крім того, клопотатимуть, аби Світлану та Славка номінували на участь у Всеукраїнській акції «Герой-рятівник року».

Врятований хлопчик