Такі дані оприлюднили на сайті Національного екзит-полу станом на 18-ту годину – після закриття виборчих дільниць по всій Україні.

Наразі лідирує партія «Слуга народу», вона набрала 43,9% голосів. На другому місці «Опозиційна платформа – За життя», з великим відривом – 11,5% голосів. «Європейська Солідарність» набрала 8,9%, «Батьківщина» – 7,6%. Закриває п’ятірку партія «Голос» – 6,3% голосів.

Партія Гройсмана набирає близько 2,2% і не проходить до ВР…

Явка по Вінниччині склала склала 51,03%. В розрізі округів активність виборців виглядає таким чином:

ОВО 11 – 50,77%

ОВО 12 – 47,27%

ОВО 13 – 52,01%

ОВО 14 – 50,81%

ОВО 15 – 50,49%

ОВО 16 – 47,85%

ОВО 17 – 52,59%

ОВО 18 – 57,39%

Серед мажоритарників попередньо на Вінниччині перемогли Максим Пашковський 23,97% і Анатолій Драбовський 30,52% від ЗЕ у Вінниці на 11 і 12 округах…№ 13 – Юрчишин Петро Васильович – 38,38%

14 – Борзова Ірина Наумівна – 28,37%

15 – Білозір Лариса Миколаївна – 37,91%

16 – Вацак Геннадій Анатолійович – 32,86%

17 – Кучер Микола Іванович – 36,23%

18 – Мейдіч Олег Леонідович – 34,28%

Як бачимо, Команда Гройсмана і умовна Команда Калетніка не взяли жодного мандату по мажоритарці – перемогли самовисуванці чи кандидати від Зе…

Попередньо до Верховної Ради проходять тільки дві представниці Вінниччини – Юлія Овчиннікова та Олександра Устінова.

Так, Овчиннікову до парламенту заводить “Слуга Народу” (номер у списку – 84), а Устінову “Голос” (номер у списку – 5).

Юлія Овчиннікова – народилася 24 березня 1985 року, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, виконувач обов’язків декана біологічного факультету, Донецький національний університет імені Василя Стуса, безпартійнa, проживає в місті Вінниці, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 84.

Олександра Устінова – народилася 2 жовтня 1985 року, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, фізична особа – підприємець, член Політичної Партії “Голос”, проживає в місті Вінниці, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 5.

На Вінниччині спостерігачкою ОПОРИ було виявлено факт видачі виборчих бюлетенів двом особам, які не були включені до Витягу і списку виборців.

Члени дільничної виборчої комісії №050190, що у с. Бохоники, Вінницького району, які проводили голосування виборців за місцем їх перебування (за допомогою переносної скриньки), видали виборчі бюлетені двом громадянам, котрі були відсутні у Витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування. Один із цих виборців був у загальному списку виборців, однак через несподіване різке погіршення стану здоров’я не зміг прибути на виборчу дільницю. А другий взагалі відсутній у списку виборців на вказаній дільниці.

Обох громадян без їх особистих письмових заяв, медичних довідок про стан здоров’я та без відповідного рішення ДВК, однією із членів комісії було дописано безпосередньо під час голосування до Витягу із списку виборців, на підставі якого проводилося голосування за межами виборчої дільниці і видано виборчі бюлетені.

На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції. За даним фактом спостерігачка ОПОРИ написала заяву.

Станом на 17-ту годину, на Вінниччині поліцією зареєстровано 47 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, за одним з них розпочато кримінальне провадження.

Про це розповіла на брифінгу начальниця відділу комунікації ГУНП у Вінницькій області Анна Олійник, – повідомляє відділ комунікації Нацполіції у Вінницькій області.

Серед повідомлень, які надійшли – 7 випадків незаконної агітації, 5 повідомлень про можливий підкуп виборців, видача бюлетенів без паспорта, відсутність у списках виборців та інші.

Одне з цих повідомлень щодо підкупу виборців під час перевірки підтвердилось. Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до ч. 4 ст. 160 КК України (підкуп виборця).

Як повідомила Анна Олійник, до поліції надійшла інформація, що у Погребищенському районі неподалік виборчої дільниці жінка збирає підписи з людей, які напередодні виборів отримали по 200 гривень в обмін на голос за одного з кандидатів. На місці події слідчо-оперативна група поліції затримала 54-річну правопорушницю. У неї вилучили списки з прізвищами людей, які отримали гроші, та копії їх паспортів. За таке правопорушення передбачено покарання – до 7 років позбавлення волі.

Крім того, поліція зафіксувала, що один з кандидатів у народні депутати у соцмережі на сторінці Facebook розмістив фото виборчого бюлетеня.

Також на виборчій дільниці у Чернівецькому районі виявлені пусті бланки протоколів з печатками та підписами членів комісії. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження.

Поліцією перевіряється інформація щодо можливого підкупу виборців у Погребищенському районі. За попередніми даними, близько 170 місцевих жителів напередодні виборів отримали по 200 гривень за голос.

Про це під час брифігну заявив т.в.о. начальника ГУНП у Вінницькій області Руслан Мороз, – повідомляє відділ комунікації Нацполіції у Вінницькій області.

Наразі слідчо-оперативною групою поліції перевіряється інформація щодо можливого підкупу виборців у Погребищенському районі. За попередніми даними, близько 170 місцевих жителів напередодні дня голосування отримали по – 200 гривень за те, що проголосують за певного кандидата у народні депутати.

За попередньою інформацією, що надійшла до поліції сьогодні, 21 липня, неподалік виборчої дільниці 54-річна жінка збирала підписи для підтвердження того, що люди проголосували за зазначеного кандидата. На місце події виїхали поліцейські та затримали правопорушницю. У неї вилучили списки людей, які отримали гроші, та копії їх паспортів. Зараз затримана надає покази слідчим. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження.

Поліцейські продовжують забезпечувати правопорядок на виборчих дільницях і нестимуть службу до закінчення підрахунку голосів та передачі виборчої документації до окружних виборчих комісій.

Станом на 13:00 годину, поліцією зареєстровано 23 повідомлення. Серед них – інформація про незаконну агітацію, видачу бюлетенів без паспорта, підкуп виборців, розміщення агітаційних плакатів та щитів, спроба винести бюлетень та інші.

21 липня в Україні проходять дочасні парламентські вибори. У Вінниці свої голоси прийшли віддати міський голова Сергій Моргунов та прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Мер Вінниці прибув на свою дільницю, що у мікрорайоні Пирогово, разом зі своєю дружиною Наталею. Після того, як мер зробив свій вибір та кинув бюлетень до скриньки, зазначив, що вважає, що сьогодні від українців залежить, який буде новий парламент.

«Так як у нас відбувається з історичної точки зору, то досить тяжко прогнозувати, наскільки буде кращий новий парламент. Який буде парламент – залежить від самих українців, наскільки вони свідомо і серйозно будуть підходити до самого процесу виборів. В першу чергу це повинні бути люди слова, професіонали, які будуть якісно займатись конкретною законотворчою діяльністю, орієнтованою на розвиток держав», – каже Сергій Моргунов.

На питання журналістів, за що голосував мер, Сергій Моргунов відповів, що за продовження децентралізації.

«За кілька останніх років в державі відбувся ряд системних змін. Пройшло дуже мало часу для того, щоб ці зміни реально відчули в кожній сім’ї. Країна не стояла на місці всі ці роки. Зараз вона має набагато кращу позицію з точки зору стану економіки та впровадження реформ, ніж в 2014 році. Для представників органів місцевого самоврядування ключовою була реформа децентралізації. Вінничани вже змогли побачити, що за останні роки було багато зроблено у місті. Але на результат вплинули також робота команди, яка працює у Вінницькій міській раді, додаткові фінансові можливості та відповідальність перед громадою Вінниці», – зазначив міський голова.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман разом зі своєю дружиною Оленою прибули до своєї дільниці, що знаходиться на території школи №10 – близько 13:00. Йдучи до приміщення, прем’єр вітався із виборцями. Жінки пліткували, як прем’єр стильно сьогодні виглядає.

Отримавши бюлетені, Володимир Борисович вперед пропустив дружину, щоб проголосувати. Вони одночасно кинули бюлетені до скриньок та пішли прокоментувати свій вибір журналістам, по дорозі фотографуючись із виборцями.

«Сьогодні дуже важливий день новітньої історії країни та нашої держави в цілому. Я розумію, що у людей є багато надій, і дуже важливо, щоб кожні вибори приносили надії, які потім реалізуються, і люди отримають, зрештою, те, за що вони голосували. Тому я зробив абсолютно надійний вибір за майбутнє і успіх України.

Для кожної людини дуже важливо розуміти, що від кожного з нас залежить, яким буде завтра. Сьогодні у нас 21 липня, а 22-го є багато викликів та завдань, і треба бути здатними їх вирішувати і наближати нас до спільного успіху», – сказав Володимир Гройсман.

Фото Сергія Хіміча