Вся справа в тому, що в області вже розпочався другий етап реформування.

Підготуватися до нього лікувальні заклади вторинного рівня мали б заздалегідь, але цього не сталося. І тепер маємо те, що маємо — тільки 12 закладів вторинного рівня медицини повністю готові до початку другого етапу реформи з першого січня 2020 року. Ще кілька виконали все необхідне на 80-90 відсотків.

– А в деяких районах ще навіть не починали нічого робити. Через це вони не отримують фінансування наступного року і не зможуть існувати. Наступного року, якщо не буде направлення від сімейного лікаря, то всі послуги вторинки будуть платними. Кошти на фінансування лікарняних установ надходитимуть від Національної служби здоров’я України, — розповіла Людмила Грабович. — Так ось, щоб отримати фінансування наступного року, НСЗУ вимагає повної комп’ютеризації, швидкісного Інтернету, підключення до єдиної електронної системи, розроблений фінансовий план. Проте лише 14 медзакладів його розробили. Інші працюють поза правовим полем. А ще — потрібне медичне обладнання та апаратура. Область забезпечена цим всього на 57 відсотків. Тиврівська, Вапнярська, Дашівська, Немирівська та Оратівська лікарні в зовсім занедбаному стані. Вони, на мою думку, з першого січня не будуть працювати, а куди дінуть персонал – невідомо.

Вже наступного року первинна ланка повинна надавати 75 відсотків всіх медичних послуг. Всі районні лікарні та лікарні вторинного рівня міста Вінниці повинні брати на себе 15 відсотків послуг. Ще 7 відсотків – це третинний рівень та 3 відсотки – спеціалізовані заклади МОЗ. За словами керівника департаменту, з початку поточного року закладам охорони здоров’я І рівня Національна служба здоров’я України виплатила 717,5 млн грн., з яких 99,9% отримали комунальні некомерційні підприємства, приватні заклади отримали 473 тис. грн.

Попри розмови, що лікарні скорочуються і доступ до медицини буде ускладнений, цього року мають відкритися 15 сільських сучасних амбулаторій з житлом для лікарів. На їхнє спорудження витратять 141,67 млн грн. Вже 17 липня урочисто відкрили амбулаторію загальної практики сімейної медицини у Жданівській ОТГ Хмільницького району. Новий медичний заклад надаватиме допомогу жителям п’яти сіл: Війтівці, Качанівка, Семки, Дібрівка, Ольгине, а це майже чотири тисячі жителів громади. На спорудження амбулаторії витратили 10 мільйонів гривень. До такого ж урочистого відкриття готуються Студенянська АЗПСМ та Бабчинецька АЗПСМ.

Розповіла Людмила Грабович і про програму «Доступні ліки». Вінниччина у загальнодержавному рейтингу посідає друге місце після Дніпра за кількістю виписаних електронних рецептів.