Неабиякий резонанс серед читачів викликала публікація про 59-річного підозрюваного у зґвалтуванні дівчинки, якого знайшли мертвим у Вінницькому СІЗО. Втім, шокуючий інцидент правоохоронні органи підтвердили лише через кілька діб, при цьому інформація досить дозована.

— Нашими слідчими розглядається провадження за ч.1 ст. 115 — умисне вбивство. Призначено ряд експертиз, які допоможуть встановити, в результаті чого настала смерть підозрюваного у СІЗО. Крім того, як був убитий цей чоловік, коли – до того, як він потрапив у камеру, чи вже у камері. На ці запитання має відповісти слідство, — повідомив речник ДБР Леонід Матвейцев. — Після результатів судово-медичної експертизи будемо знати, куди рухатись далі. Поки що підозру нікому не оголошували. Подробиці не можемо розповідати через таємницю досудового розслідування. Є нюанси, які можуть нашкодити.

В управлінні з питань виконання кримінальних покарань до цих пір не готові коментувати ситуацію, керівник Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Василь Дремлюга перебуває у відпустці. А його заступник повідомив, що не уповноважений розповідати про інцидент. У той же час ситуація навколо обростає новими версіями. І, окрім раптової зупинки серця чи помсти співкамерників, тепер розглядають вбивство співробітниками СІЗО. Про це нам заявив член «Харківської правозахисної групи» Андрій Діденко.

— Якщо інформація про надзвичайну подію не стала публічною, то потім можуть сказати, що заарештований помер від серцевого нападу. І не важливо, що на його тілі були побої. Але в даному разі інформація про смерть стала відома і слідчі, і прокуратура там працюють. Тому є надія, що вони розберуться в ситуації. На користь версії вбивства обвинуваченого вказує і те, що розслідуванням займається саме ДБР, а не поліція. Єдине, що відомо, що його вбили не засуджені. Це інформація від інсайдера з числа засуджених, яка потребує перевірки, — заявив Андрій Діденко. — Робити візит в колонію для перевірки цих обставин не входить в нашу компетенцію. В рамках статті 24 КВК ми робимо візити без попереджень в місця позбавлення волі з метою моніторингу дотримання прав людини, запобіганню катувань і нелюдському поводженню, дотриманню належних умов утримання і надання медичної допомоги.

Із неофіційних джерел нам стало відомо, що загиблого звати Сергій і, незважаючи на поважний вік, він поводив себе, наче наївна дитина. Його знайомі стверджують, що той не міг «образити й муху», й не вірять у скоєння злочину. Власної сім’ї Сергій не мав. Оскільки вінничанин перебував на обліку в психіатра, суд ухвалив рішення про те, щоб його доправити до Одеської лікарні для проведення відповідної експертизи. Але із зали засідання ґвалтівника повезли до СІЗО, де й потім знайшли мертвим. Рідним віддали тіло Сергія лиш через шість днів після інциденту. Кажуть, що у довідці судмедексперта йшлось про значні розриви внутрішніх органів.

Тим часом дівчинку, над якою поглумився пенсіонер, виписали з лікарні, але дитина досі в шоковому стані і з нею ще не один місяць працюватимуть психологи. В соцмережах думки з даної ситуації різні, але більшість не приховує того, що «злочинець отримав по заслузі».

Валентина Лісова