Жахлива трагедія, яка сталась майже два роки тому у центрі Немирова, сколихнула всю країну. На зупинці громадського транспорту смертельно поранили 26-річного ветерана АТО Олександра Райбедюка. Він мешкав у селі Вища Кропивна. Той, хто наносив удар — 24-річний Микола Фіщенко, також боєць — служив контрактником у 72-й бригаді. Після злочину зловмисник втік, але згодом його затримали правоохоронці.

— Того вечора Микола з двома товаришами відпочивав у кафе. Поряд сиділа компанія з двох дівчат та хлопців. Усі випивали. Одна із них почала знімати Колю із хлопцями на камеру. Боєць підійшов і пояснив, щоб не робила цього. Дівчина не погодилась. Тоді Микола на нервах забрав у неї телефон і розбив. Компанія викликала поліцію, бійця із друзями забрали до відділку для з’ясування обставин. Коли відпустили, один із них пішов додому. Микола із товаришем знову повернулись до кафе, але їх звідти вигнали. Далі події стали розгортатись вже на вулиці, — розповіли нам очевидці подій. — З’ясувалось, що жінка, якій розбили телефон, викликала на підмогу свого коханого Олександра Райбедюка, який повернувся із війни. Молоді люди виховували маленького сина. Між компаніями почалась бійка за телефон. Микола побіг до найближчого магазину, купив ніж і вдарив ним ззаду демобілізованого та поранив його товариша у ногу. Після того втік. Врешті, повернувся додому у Райгород, подзвонив у поліцію, аби добровільно здатися.

Після затримання підозрюваного Миколи Фіщенка з’ясувалось, що він був у зоні АТО із 2014 року. Двічі поранений, останнього разу під Авдіївкою. Сержант мав контузію.

Слідчий суддя Сергій Клапоущак прийняв рішення залишити чоловіка під вартою без застави, де він весь час перебував. Процесуальне керівництво здійснювала військова прокуратура, адже злочин скоїв військовослужбовець.

Вже під час слухання справи у Вінницькому міському суді стало відомо, що раніше між собою фігуранти справи не були знайомі. А смерть Сашка настала внаслідок проникаючої колото-різаної рани грудної клітки. Боєць втратив багато крові… Матері загиблого трагічну звістку повідомили тоді, коли Олександра відвезли до моргу. За її словами, ніяких коштів від сім‘ї підозрюваного вона не отримувала та просила покарати його суворо.

Враховуючи всі обставини справи в їхній сукупності, 11 липня Вінницький міський суд визнав Миколу Фіщенка винним у вчиненні злочинів «хуліганство та умисне вбивство». Хоч прокурор просив десять років тюрми, йому призначили покарання у вигляді восьми років та шести місяців позбавлення волі… Усі речові докази мають знищити, у матеріалах залишиться лиш відео з камер спостереження, яке суттєво допомогло під час розслідування… Чи подаватиме винуватець апеляцію? Навряд чи…

Рідні загиблого поки ніяк не відреагували на вирок, хоч варто зауважити, що за такий злочин він отримав мінімальне покарання, адже санкція статті передбачає від 8 до 15 років. Матір Олександра важко переносить втрату, батько колишнього атовця загинув раніше внаслідок укусів бджіл…

Вікторія Снігур
Фото Олексія Бойка