– За ці платіжки за землю люди у Вінниці буквально розривають будь-якого кандидата у Вінниці. Бо тарифи вже допекли, ціни – вбивають! А тут по Вінниці раптом податкова розсилає платіжки із новими «тарифами» на землю зі збільшенням у 10 разів, — розповів депутат ВМР Володимир Базелюк. – І мене жорстко питають, чи думали депутати про людей, коли за таке голосували… І конкретно питають — хто поіменно голосував за це підвищення? І хто нині з них йде в народні?

Бо в мене було за землю біля будинку 66 гривень, а стало 660! А люди в податковій нині стоять в черзі з тисячними платіжками, бо без цієї сплати їхній малий бізнес фактично заблокований цим податковим кредитом… Як будемо боротись із 10-кратною ціною? Перше, це скасування такої норми на сесії міської ради Вінниці… Бо можна було підняти не в 10, а 3 рази… Друге, це електронна петиція громадян – мешканців Вінниці – про скасування цієї постанови Кабміну вже новим складом Верховної Ради і новим Кабміном… Реально – це грабіж!

Цю ситуацію прокоментувала керівник департаменту фінансів Вінницької міської ради:

– Ще в 2017-му 26 травня була 483-я постанова Кабміну, яка дозволяла місцевим радам встановлювати ставки податку на прибудинкові ділянки. На сьогодні діє норма, яку проголосували 35 депутатів ВМР в 2018-му році, 0,3% при максимальному зливі «3»…, — зазначила Наталія Луценко. — І це при тому, що в місті діє основна ставка 1%… Також хочу зазначити, що пільгові категорії населення – всі пенсіонери, інваліди 1-2 групи, ветерани всіх воєн, «чорнобильці» та багатодітні – взагалі звільнені від сплати цього податку на землю як біля свого приватного будинку, так і за сотки на дачі в межах міста Вінниці. Ціну податку за одну сотку я не можу вам назвати, бо в додатку на 9 сторінках у 483-й постанові Кабміну є всі категорії пільговиків… А ще всі місцеві ради зобов’язали розділити землі згідно з грошовою оцінкою – десь вона дорожча, десь дешевша.

– Чому лише тепер вінничани обурились 10-кратній ставці?

– Просто податкова почала роздавати платіжки, і громадяни побачили там нові, збільшені цифри. Звісно, після 100 гривень отримати платіжку на тисячу — це відчутно. А що останнім часом не подорожчало?

– Ви скільки заплатите за свою ділянку?

– Я живу в квартирі та ділянки не маю…

– Скільки коштів із цього податку отримає бюджет Вінниці?

– Це знає податкова… Бо у нас всі надходження від користування і оренди землі забиті в один код, і ця сума по приватних ділянках поки не виокремлювалась. Я зроблю для вас запит із цього приводу. А якщо депутати змінять ставку, то на сесії це скажуть публічно і відкрито…