Заснував його із однодумцями на початку незалежності України в 1991 році. Це унікальне науково-виробниче підприємство не лише у Вінниці, але й Україні. НВП «Форт», хоч і було на госпрозрахунку, підпорядковувалось МВС України. Воно виробляло зброю спеціального призначення не лише для України, але й займалось експортом її в інші держави світу.

Як стало відомо нашому виданню, контракт Писаренка В.Г. мав закінчитись 3 серпня, але його несподівано викликали до міністерства і повідомили, що з ним розривають контракт передчасно..

Поки що офіційних заяв не прозвучало. Однією із причин називають те, що на заводі не було систематичних замовлень, не дивлячись на те, що в країні війна. Тому «зависала» виплата зарплати працівникам підприємства.

Не так давно, підприємство відвідав міністр МВС А.Аваков. Він повідомив про те, що на завод країна робить великі ставки. І тут діятиме лінія з виробництва патронів. Як відомо, єдиний завод із такого виробництва був захоплений терористами у окупованому Луганську. Є інформація, що його устаткування вже вивезене до Росії.

Сьогодні вранці директор заводу прийшов на підприємство і попрощався із колективом.

Стало відомо, що вже після звільнення Віктора Писаренка, в МВС України терміново вирішують питання виплати зарплат і замовлень. Але їх вже буде виконувати новий директор.

Поки що його не призначено. На підприємство прибув начальник управління моніторингу та контролю Департаменту забезпечення та зв’язку Міністерства внутрішніх справ Фархад Фархадов і повідомив, що поки що обов’язки директора НВО «Форт» виконуватиме заступник директора Леонід Лісовський, якого відізвали із відпустки.

НВО «Форт» – це одне із ведучих підприємств Вінниччини, яке вижило та зберегло колектив в найважчі часи становлення держави. Тут працює більше пів тисячі людей. Тому звільнення досі незмінного директора викликало великий резонанс як у колективі так і на Вінниччині.

Треба відзначити, що останнім часом навколо цього режимного підприємства виникало чимало скандалів. До директора намагалась прорватись із моніторингом тоді ще депутат ВР Надія Савченко. Був час, коли навколо нього, причому за рекомендацією тодішнього МВС, крутився один міжнародний шахрай і пропонував співробітництво. Але, як стало відомо виданню, його вирахували досвідчені фахівці із самого підприємства і доповіли про це наверх. У світових ЗМІ поширювалась фейкова інформація про те, що немов би із нього до Ірану постачають зброю попри міжнародні санкції. Навіть поширили фото, на якому зображено, як фортівська зброя перевозиться поряд із дитячими іграшками.

Але згодом з’ясувалось, що це фейки, поширені виданнями близькими до російських спецслужб. І мета очевидна – комусь дуже поперек горла стоять підприємства, які в Україні виробляють спецзасоби та зброю.

Зрозуміло, що підприємство режимне. Все знаходиться під грифом державної таємниці, але такого резонансу щодо останніх звільнень вінницьких керівників вже давно не було.

Бо це не просто пішов Писаренко, це пішла ціла епоха – кажуть у Вінниці. І у ній було все – добре і не зовсім, злети і падіння, скандали і інтриги, блатні та геніальні співробітники, полюбовні і скандальні звільнення. Хтось у шоці від звільнення такої відомої фігури, хтось позитивно оцінює такий крок. Але всі з нетерпінням чекають завтра. Чи буде працювати завод, чи буде робота і не буде скорочень, чи зверне нарешті держава увагу на ті проблеми, з якими сам на сам залишались працівники.

– Уявіть собі – в країні війна, купуємо за кордоном зброю, а у нас цілі цехи і підрозділи спеціалістів, конструкторське бюро, фахівці найвищого рівня і налагоджена логістика – давайте замовлення і все зробимо – діляться співробітники. Але складалось враження, що в країні існувало якесь невидиме лоббі, яке все «тормозило».

А може чекали відкатів…

Так, ми знаємо про цю ситуацію, повідомили нам в облдержадміністрації, але це відомчий підрозділ, тому рішення такого рівня приймають лише у МВС. Нам повідомили, що для звільнення є вагомі причини. Які – невдовзі побачимо. Як і те, хто очолить це непросте підприємство.

У Віктора Писаренка, як для працюючого керівника – генерала – поважний вік, йому 64 роки. А, як бачите, директору управління МВС, який прибув сьогодні на підприємство, щоб вирішити перші оргпитання – 31. Може це і стало причиною «оновлення кадрів»? Бо ж тепер у країні новий тренд зелено-молодо…

Андрій Власенко