Днями у Літині «на гарячому» взяли двох співробітників відділення поліції. Начальник сектору реагування та інспектор, які у районі заміняли функції колишніх даїшників та вели патрулювання доріг, вимагали 6000 гривень винагороди від водіїв за непритягнення їх до відповідальності за нібито порушення правил дорожнього руху. Здебільшого це стосувалось власників фур, які замість об’їзної рухались через центр селища, що суворо заборонено.

— Повідомлення про злочинні дії патрульних надійшли на «гарячу лінію» Військової прокуратури Вінницького гарнізону. Наші співробітники негайно розпочали слідчі дії й затримували правоохоронців разом із обласними управліннями СБУ, департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції та слідчими ДБР, — розповів нам заступник військового прокурора Вінницького гарнізону Роман Вальчук. — Тільки за останні кілька тижнів під час проведення негласних слідчих дій правоохоронці задокументували понад 50 фактів систематичного хабарництва патрульними Літинського відділу поліції. Більшість із злочинів відбувалися за участю затриманих. Вони вимагали і отримували хабарі за невикриття у злочині проти власності, проїзд вантажівок через місто тощо. Серед їхніх жертв також є іноземці. На даний час проводяться слідчі та інші процесуальні дії, встановлюються усі причетні поліцейські. Затриманим оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як вдалось дізнатись нашій редакції, мова йде про підозрюваних Блажка та Лугового.

Про останнього свого часу розповідали місцеві ЗМІ. Він разом з іншими даїшниками був у числі перших, яких відправили на два місяці в зону АТО. Правоохоронці стояли на блокпостах і майже напередодні закінчення служби їх обстріляли. Потім, повернувшись, показували журналістам пробоїни від осколків у дверцятах службових авто. А вже через рік активісти «Дорожнього контролю» зловили його напідпитку, коли повертався з ресторану у стані алкогольного сп’яніння. Втім, сам Дмитро Луговий це заперечував, мовляв, поставив авто, випив ліки – і його викликало керівництво. Як бачимо, після скандалу Дмитро Луговий залишився в органах, але був переведений у Літин.

Відомо, що в неділю, 21 липня, Хмельницький міськрайонний суд обирав запобіжний захід двом фігурантам справи. Військова прокуратура наполягала на триманні під вартою, але представники Феміди вирішили залишити правоохоронців на 60 діб під цілодобовим домашнім арештом з носінням електронних браслетів. Крім того, за нашою інформацією, їх вже відсторонили від роботи у поліції. Як і Олександра Конєва, начальника райвідділу. Є інформація, що така ж доля спіткала і начальника райвідділу.

Валентина Лісова
Юлія Іванюк