І все це  вже цього року, у рамках грандіозного проекту «Новий освітній простір»  за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Таку новину кілька днів тому оприлюднили у Міністерстві  регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Загалом  в Україні за цією програмою  будують і реконструюють 280 шкіл та дитсадків. На це планують витратити 2,5 мільярда гривень. Проекти схвалені й затверджені. Зокрема на Вінниччині — 22 проекти, 24 проекти у Волинській, 15 – у Дніпропетровській, 51 – у Донецькій, 43 – у Житомирській, 50 – у Закарпатській, 23 – у Запорізькій, 52 – у Івано-Франківській, 10 – у Київській, 10 – у Кіровоградській, 41 – у Луганській, 52 – у Львівській, 5 – у Миколаївській, 14 – у Одеській, 6 – у Полтавській, 22 – у Рівненській, 37 – у Сумській, 44 – у Тернопільській, 24 – у Харківській, 31 – у Херсонській, 49 – у Хмельницькій, 16 – у Черкаській, 25 – у Чернівецькій, 32 – у Чернігівській областях та 9 – у місті Києві.

Як розповів  заступник міністра Лев Парцхаладзе, проекти   освітніх закладів передбачають впровадження  «Нового освітнього простору».

– Це створення мотивуючого та креативного дизайну ззовні та всередині, проведення енергомодернізації – утеплення фасаду, заміна вікон, закупівля необхідного сучасного обладнання або меблів, створення всіх необхідних умов безбар’єрного доступу та інклюзивної освіти, – пояснив Парцхаладзе.

До речі, будівництво однієї такої школи коштує від 100 мільйонів гривень, дитячого садка – від 38 мільйонів.

Ілона ВАЛЬТЕР