У селі Киянівка Барського району громада вже четвертий рік відстоює початкову школу, яку чиновники хочуть закрити. Кажуть, з ними ніхто не радиться, і розцінюють цей крок як знищення села.

За словами людей, освітній заклад є одним із центрів соціального життя, і у разі ліквідації вчителі втратять роботу, а діти, витрачаючи більше часу на дорогу, почнуть гірше вчитися.

– У початковій школі-саду навчались наші діди та прадіди. Останні роки, як тільки доходить до травня, нас лякають заявами про закриття. Мовляв, фінансування відсутнє, то і утримувати заклад невигідно. Втім, це зовсім не так. Бо, як нам стало відомо, знищити хочуть лише школу, а садочок залишити і відкрити там дві групи: на Киянівку та сусідні Митки. То виходить, що гроші є, бо ж треба витратити на реконструкцію приміщення, розширити спальню, купити меблі, побудувати ігрові кімнати, — поскаржились нам на «гарячу лінію» мешканці Киянівки. — Весь цей час ми звертались за допомогою до сільського голови та депутатів. На щастя, вони завжди були на нашому боці і за рішення про ліквідацію не голосували та не підтримували його. Цього року до першого класу йде 11 учнів, до третього — 5, до четвертого — 4 учні. Другого класу немає у зв’язку з бюрократичними законами освіти.

4 липня директора та голову сільської ради повідомили про те, що на наступній сесії районної ради буде розглядатися питання про закриття Киянівської школи-саду I ступеня. Ми знову б’ємо на сполох, бо живемо наче на пороховій бочці! У разі закриття нашої школи учні будуть змушені відвідувати ту, яка знаходиться за три кілометри. Дорога шосейна, з великим підйомом. Крім того, нас турбує школа у Митках, звідки вже старші класи і 12 випускників дев’ятого класу змушені були забрати документи і десь влаштувати дітей. Складається враження, що нашу громаду хтось навмисно хоче знищити, але ми будемо боротись до кінця, бо села без школи нема!

Митківська сільська рада на боці людей, і теж докладає зусиль, аби освітній заклад залишався.

– Коли ми дізнались про те, що школу планують закрити, звернулись до районної ради, РДА, начальника відділу освіти та кандидатів у народні депутати, — каже голова Петро Колодій. — Все це спрацювало і питання зняли із сесії райради, яка відбулась 18 липня. Школа працює в тому самому ритмі, як раніше, і отримує відповідне фінансування. Ми полегшено зітхнули поки що. Але як складеться ситуація наступного року — побачимо.

Вікторія Снігур