Що робити? В якому форматі мають об’єднатись Тиврів та села Тиврівського району – обговорювалося питання в залі РДА. Розмова вийшла емоційною, гострою і категоричною.

Бо часу на роздуми (котрі тривали 4 роки!) більше немає. У Тиврівському районі райдержадміністрація — за, а районна рада — проти об’єднання. І це протистояння змусило мешканців Тиврова створити ініціативну групу щодо утворення ОТГ з центром у Тиврові, очолювати котру доручили Костянтину Гавришу. Саме завдяки його позиції вдалося зберегти частину Тиврівського району. У цьому переконаний перший заступник голови РДА Олександр Заворітний. Член ініціативної групи житель смт Тиврова Едуард Василевський наголосив, що протягом 4-х років керівники райдержадміністрації та районної ради самоусунулись від вжиття заходів щодо створення Тиврівської ОТГ.

— Для того, щоб створити ОТГ, у Тиврова та сільських рад залишилося всього 20 днів, — пояснює радник з питань децентралізації Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Євген Шаповалов. — Якщо ви погодитесь об’єднатися, то потім, згідно з законом, ця територія є нероздільною. Треба думати, як врятувати села від занепаду. Бо децентралізація — це не чиясь забаганка, а об’єктивна вимога часу.

— Закон України про добровільне об’єднання громад прийнятий Верховною Радою в 2015 році. З того часу в сусідніх районах нашої області створено ряд ОТГ. Відсутність плану дій, безвідповідальність окремих чиновників району змусила жителів окремих сіл, які прагнуть до змін в своїх громадах, об’єднатись з громадами Вінницького району. Крім того, якщо негайно не будуть прийняті рішення сільськими громадами, згідно з перспективним планом обласної ради, села Рогізна, Мала Вулига, Велика Вулига та Сліди відійдуть до Шпиківської ОТГ, а Бушинка, Гута-Бушинецька та Краснянка — до Мурафи. Окремі голови сільських рад ігнорують звернення селищного голови Тиврова про створення ОТГ, не виносять це питання на розгляд громад,— сказав керівник ініціативної групи Костянтин Гавриш. — Тому я звертаюся до голів сільських рад, які ще не прийняли рішення щодо об’єднання. Закликаю громадськість району, кожного жителя села широко обговорити це питання заради збереження та розвитку громад.

– Якщо ми негайно не вирішимо питання про об’єднання, то потім не буде вже що обговорювати, — закликала голів сільських ради депутат обласної ради Жанна Дмитренко, котрій теж не байдужа доля рідного селища. — Зі свого боку я що могла — те й зробила. Не дала, щоб проголосували на обласній сесії, щоб села нашого району відійшли до інших районів. Так, не прораховані механізми і наслідки цієї реформи. На голів громад немає ніякого впливу, не завжди спеціалістів запрошують на роботу, тих, хто справді компетентний. Але об’єднання на сьогодні — єдиний шанс не втратити культурні надбання.

– Це просто розмови, — каже голова села Строїнців Василь Голодюк. — Дуже великі сумніви! У Польщі ця реформа триває вже 25 років – і кінця й краю не видно. А в Прибалтиці від неї взагалі відмовилися. Так що чотири роки — це зовсім малий термін…

— У 2015 році Тиврівською селищною радою було прийняте рішення — ініціювати добровільне об’єднання територіальних громад Селища, Тиврова та суміжних селищ: 1+25. Але сьогодні в нас є два формати: 1+2 (і я готовий хоч зараз підписати наказ про створення спільної робочої групи з Колюховим і Дзвонихою) або 1+18, — аргументує голова Тиврівської селищної ради Сергій Кицищин. — Для об’єднання ви вже маєте мої звернення. Він вас потрібні тільки схвалені рішення — до 25 липня!

— Є реалії, і з ними треба погодитися і йти вперед. І зробити все для того, щоб залишитися єдиною Тиврівською громадою, а не «кінцем географії», — вирішує Леонід Мачай з Жахнівки.

— Я вважаю, що серед усіх реформ, котрі запроваджені в Україні, децентралізація справді єдина, об’єктивна і на користь людям. Ситуація по створенню Тиврівської ОТГ дійсно критична. Там, де РДА та районна рада спільно взяли це на озброєння, то там децентралізація показує чудові приклади. Наприклад, в Іллінецькому районі, в Немирівській ОТГ. Там справді життя людей змінюється на краще, — підсумовує результати дискусії Костянтин Гавриш. — Я депутат Гніванської ОТГ. Бачу, скільки коштів приходить на громаду і як вона розвивається. Мешканці, котрі обирали голову ОТГ, знають, до кого можна звернутися для вирішення усіх питань і отримати реальну допомогу. Вони бачать гроші, які йдуть на розвиток інфраструктури, бачать, як молодь залюбки бере участь у різноманітних зарубіжних грантах і виграли 900 тисяч євро! І ці люди працюють на розвиток своєї громади. Там, де голови сільських рад впевнені, що їх оберуть головами ОТГ, там сміливо йдуть на вибори. Де ні — вже 4 роки вивчають і думають, втрачаючи мільйони гривень! Так от, коли я поспілкувався з усіма, то зрозумів, що не Верховна Рада і не Кабмін гальмують розвиток села. Все відбувається на місцевому рівні через якусь невиправдану пасивність. На засіданні ініціативна група доручила мені звернутися через вашу газету до Президента України ініціювати дострокові вибори до місцевих рад. Україна має розвиватися. А ще хочу звернутися до голови РДА Віктора Бойка та голови районної ради Ярослава Красовського і депутатів всіх рівнів Тиврівського району долучитись до активної громадської позиції щодо суті та переваги розвитку громад згідно з законом України про добровільне об’єднання.