Відповідь президенту НААН Гадзало Я.Т. людей, які все життя працювали в дослідних господарствах НААН і знають стан справ зсередини.

Пане президенте НААН.

Ви дуже патріотично і з наукової точки зору дуже грамотно і досконало обґрунтували вимоги до науки і до НААН в цілому.

Але це тільки теорія, яка каже, що так повинно бути.

Але насправді картина життя в господарствах НААН далека від оптимізму. Для прикладу візьмемо господарства Калинівського р-ну, це ДПДР «Артеміда», «Корделівське» та селекційна станція. Навіть поверхневий погляд на діяльність цих господарств говорить про те, що тут далеко не все в порядку. Своя техніка в більшості відсутня, поля обробляються найманою технікою. Поголів’я ВРХ також практично відсутнє. Кожен агроном знає: для того, щоб використовувати землю по-господарськи, обов’язково треба вносити органіку. А де ж ви її візьмете, якщо худоба знищена? Один вчений сказав, що «пічкають» землю хімічними добривами, але чим закінчиться – ми всі знаємо. В нашому випадку кількість гумусу в ґрунті катастрофічно падає і земля губить свою родючість. Тому ми стверджуємо, що у вас не створено підгрунтя для наукового обробітку землі. Мета діяльності ваших господарств – це посіяти, зібрати врожай, зерно продати, а гроші покласти до кишені. Щоб не бути голослівними, нагадаємо вам, як нав’язаний вами ТД «Украгропром» в 2010-2011 роках ошукали «Артеміду» «Корделівське» на кілька мільйонів грн. Було відкрито три кримінальних провадження. Слідство тривало кілька років. Але з подачі покровителів справу закрили. Ще один факт. З 2006 року по сьогоднішній день в ДП ДГ «Артеміда» було виявлено 580 га землі, яка ніде не обліковувалась. На картах геокадастру вона рахувалась як нічия. Але вона успішно оброблялась, а прибуток з неї йшов комусь в кишеню. По цій справі теж відкрито кримінальне провадження. Враховуючи те, що 1 га землі приносить прибутку до 15000 грн./рік, збитки державі завдані більше, як на 100 млн. грн. Але під тиском покровителів, скоріш за все, ця справа також розвалиться. І така ситуація по всій Україні. Ми не проти аграрної науки. Вона потрібна державі, і її обов’язково треба підтримувати і охороняти від всяких зазіхань.

Система у вашій НААН прогнила і потребує докорінних змін. Ми вам писали про це. Але ви не хочете нас чути. Замість того, щоб хизуватись вченими званнями, займіться перебудовою НААН. Чиновники не повинні розпоряджатись державною землею. Повинен бути чіткий контроль держави і суспільства над діяльністю НААН.

І наостанок бажаємо вам плідної праці на науковій ниві на користь держави, суспільства і науки.

Колишні працівники ДГ
М. Щірський,
Н. Нагірняк,
І. Осаулко