Зараз сценаристи займаються створенням літературного сценарію для повнометражного фільму. Для написання сценарію та організацію майбутніх зйомок фільму, сценаристи відвідають Вінниччину,Черкащину та Бессарабію, де підбиратимуть натуру, проведуть перші кастинги та зйомки тизеру.

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

«У сьогоднішніх реаліях популяризація українського кінопродукту є показником культурного розвитку держави. Приємно повідомити, що КЗ ЦКК КІНО-ПОДІЛЛЯ готовий виявляти всебічну підтримку даному проекту, адже відтворення та переосмислення творчості класиків української літератури є наразі актуальним і необхідним для збереження нашої культурної спадщини, а саме це і є основним завданням проекту «Джеря. Написання сценарію», – зазначила Валентина Погребняк – в. о директора комунального закладу «Центр кіномистецтва та культури «КІНО-ПОДІЛЛЯ».

Розповідаючи про роботу над сценарієм фільму, режисерка-сценаристка із Києва Ірина Правило підкреслила, що зараз проект знаходиться на першому етапі – створюють сценарій для фільму.

«Зараз ми знаходимося на першому етапі проекту – створення літературного сценарію для повнометражного фільму. Характер волелюбного головного героя повісті «Микола Джеря» належить до культурно-ментального поля українського народу. В момент зовнішньої агресії поняття «воля» для нас, українців, набирає загостреного сприйняття. Символом спротиву темній силі нині є неординарні історичні постаті, персонажі багатьох художніх творів. Література і кінематограф мають допомагати нашим співвітчизникам утримувати оборону країни і на лінії розмежування, й у свідомості пересічних громадян», – каже Ірина Правило.

Для реалізації написання сценарію та організацію майбутніх зйомок фільму, сценаристи відвідають Вінниччину, Черкащину та Бессарабію, де підбиратимуть натуру, проведуть перші кастинги та зйомки тизеру. Така підготовча робота триватиме 3,5 місяці. На препродакшн проекту дебютного повнометражного ігрового фільму «Джеря» режисерки Ірини Правило, «Український культурний фонд» виділив 408 тисяч гривень.

Зйомки фільму за підготовленим сценарієм відбуватимуться коштом Держкіно, а із тизером до нього українських глядачів планують ознайомити вже у жовтні поточного року.

За словами Ірини Правило, у фільмі буде мало павільйонних зйомок, але багато живої природи. Знімальним майданчиком стануть мальовничі куточки Вінниччини.

З метою комунікації та пошуку консультантів, партнерів для реалізації задуму щодо написання сценарію та майбутніх зйомок фільму, 31 липня о 15:00 годині, у «Квадраті» відбудеться круглий стіл «Джеря. Вінниця та Вінницька область у кінематографічному образі майбутнього повнометражного ігрового фільму за мотивами повісті І.С.Нечуя-Левицького «Микола Джеря».

Під час засідання круглого столу відбудеться обговорення літературних типажів, а також традицій, особливостей побуту, архітектури, історичної правди твору «Микола Джеря» для якнайбільш достовірної реконструкції подій та місць, описаних у творі.