Бо вперше у країні саме виходець із нашого округу та тісно переплетений із бізнесом родини на Вінниччині П.Порошенко став Президентом країни.

Вперше разом із вінницьким Президентом Прем’єр-міністром України став свого часу наймолодший мер України і наймолодший серед попередніх Прем’єр-міністрів Володимир Гройсман. Більше того, віце-Прем’єр-міністром став також вінничанин Володимир Кістіон. А наших земляків, міністра соціалки Андрія Реву знає чи не вся країна, як і Мирослава Продана, менше — в.о. міністра-аграрія Максима Мартинюка… і ще 28 нардепів-вихідців із Вінниччини. А скільки ще клерків, начальників управлінь і департаментів потягнула за собою команда вінницьких — порахувати не просто.

І ось вінницький Рим впав. Несподівано, як і піднявся. І модна ще вчора фішка: «я вінницький» стала тепер як табу. Це дежавю ми вже споглядали сто років тому, коли Вінниця стала столицею України. Це за Петлюри. А потім здала позиціїї – точно так, як і тепер. А далі не стало незалежної України. Дай Боже, щоб це не повторилось. Але й кухарчині діти – і навіть самі кухарі, ресторатори, фотограф, няні і просто 30 нардепів безробітних – це також повторення історії.

Що вони зможуть і чиї вони – 3 нардепи-мажоритарники із Вінниці вже від ЗЕ, донька та батько Кучер-Білозір – самовисуванці, король тортів Вацак та «сердечний» Олег Мейдич. Ірину Борзову знає вже не лише Вінниччина – Україна. Бо чи не кожен канал та ЗМІ пропісочили її біографію: від батька – продюсера «Ліги сміху» Наума Борулі — до чоловіка, вчорашнього соратника Порошенка, в.о ДУСі, а нині вже призначеного її керівника. Про бізнес в Криму і т.п. Темними конячками донедавна вважали двох нині нардепів від ЗЕ по м. Вінниці М. Пашковсього та А. Драбовського.

– Звідки вони вилізли і хто вони взагалі такі? – обурювались опоненти. Одному приписували обслуговування рейдерів, іншому — давнє соціалістичне минуле…

– І де вони взяли кошти? – дивувались усі.

А далі в коридорах влади почали ходили чутки про те, що квоти у Коломойського в списках для цих кандидатів викупив відомий вінничанин Володимир Продивус. І тепер йому не лише віддали квоти у списках, але й усю область як зону впливу.

З ним пов’язують і іншого – нардепа Олега Мейдича. Єдиного на всю Україну мажоритарника від «Батьківщини». Вже під час виборів опоненти виклали на нього компромат – про зміну прізвища, судимість і домовленості із «курячим магнатом» про лобіювання його інтересів стосовно видачі дотацій. Як відомо, такі мільярди вже були пролобійовані в т.ч і вінницькими депутатами під час цього скликання. Чи так це – не важко буде невдовзі побачити.

Геннадій Вацак відома фігура не лише в області – Україні — магазинами тортів «Вацак». Але багатьох бере сумнів – чи можна було заробити такі статки на тортах? Опоненти приписують інші фінансові потоки – в т.ч. і контрабанду, бо ж поряд кордон.

Почала поширюватись інформація про те, що в «релігійних війнах» несподівано засвітилась його дружина – ярий прихильник ПЦУ (Московського патріархату – авт.). Кажуть, що вона організовує і оплачує поїздки «десантів» прихильників «істинної віри» по області. Геннадій Вацак був в обласній раді двічі – спочатку як депутат «Батьківщини», потім БПП. Куди тепер увійде як самовисуванець – побачимо. Як і інший депутат попереднього скликання від БПП Петро Юрчишин. Другим важковиком, якого не торкнулися Зе-переміни, став Микола Кучер, також депутат фракції БПП, а до цього Партії регіонів у облраді. Схоже вітри перемін його не торкнулися.

Аграрний магнат допоміг пройти у раду ще й доньці Ларисі Білозір, невістці відомої співачки Оксани Білозір. До цього Лариса очолювала громадську організацію і була депутатом облради від БПП. Це буде одна із наймолодших депутаток цього скликання і унікальна пара двох нардепів: батька – доньки. Варто зазначити, що в минулому скликанні була нардепом ще й сама Оксана Білозір, свекруха Лариси і кума Порошенка. Але чи увійде ця наша двійня депутатів у явно опозиційну до Зе-команди «Європейську стратегію» — бере великий сумнів. За місце в опозиції таких коштів на округи не кидають.

І найголовніша інтрига – кого пришлють рвати «партію вінницьких», яка десятиріччями в області вкорінилась під різними політпрапорами. І заробила немалі статки.

Про призначення губернатора також перешіптуються у владних коридорах. Ходять розмови, що сюди поставлять Саакашвілі, щоб показав «вінницьким» «кузькіну мать»…. А ще ходять розмови, що губернатором стане Ігор Винокур. Мер Шаргорода, основний мотив якого – дядько-мільярдер у Австралії, який заведе в Україну кошти. Багато хто називав Сергія Татусяка, який був головою облради за Януковича саме кандидатурою Володимира Продивуса. Самому світитись у владі успішному бізнесмену і керівнику «Укрмостобуду» тоді не хотілось.

Поки що інтрига зберігається. Як і обсмоктується повідомлення про всього лиш 100 райцентрів по всій Україні. Таке тихе скорочення їх вже розпочалось із Липовецького району, де досі немає голови райдержадміністрації. Схоже і не буде.. А які ще райони невдовзі поріжуть і поєднають? Це хвилює більшість вінничан. Бо ж це і лікарні, і соціалка, довідки, пенсії, сполучення… Коротше — нічого хорошого. І скорочення це – скоріше не через розкіш, а спорожнілу казну країни, дамоклів меч боргів і т.п.

Те, що відбулась зміна еліт, факт. Те, що міська влада і обласна вмить втратили свою більшість і монолітність – безперечно. Вчорашні кити політики сьогодні залізли в шпаринки і чекають… Бо ж будуть саджати! А тим часом новобраних Зе-депутатів навчають на відомому курорті, який пов’язують із Коломойським – Трускавці. Між іншим, живуть наші обранці в готелях, де вартість номера 4000-5000 гривень.

Зрозуміло, що і тут слід відомого олігарха – просто збіг.

Але враховуючи, що нині 70 відсотків телекомпаній України належить куму Путіна Медведчуку – головний бій за Україну ще попереду. Чи просто «мирне сліяніє»?!

Андрій Власенко