Скоро минає два роки після вибухів на Калинівському арсеналі, який був одним із найбільших у країні. Тоді міни та снаряди пошкодили понад 5000 будинків.

Левова частка з них була у Павлівці, там отримали пошкодження 1105 дворів. Ті, кому не вистачило шиферу, вікон та будівельних матеріалів, ремонтували все за власні гроші. І з того часу не всі отримали виплати, хоч і надали чеки. Тиждень тому у центрі Павлівки вкотре зібрались кілька десятків жителів, аби розповісти про свою проблему представникам Президента. За словами людей, влада неефективно використала виділені на ліквідацію наслідків вибухів кошти. Зокрема значну частину повернули назад до Києва через бюрократичні перешкоди.

– Під час зустрічі були присутні очільник громади та голова Калинівської районної адміністрації. Селян обурювало те, що, замість допомоги постраждалим, чиновники повернули назад до бюджету 13 мільйонів гривень і прикрились тим недосконалим законодавством. Хоча чому за стільки часу не знайшли можливості повернути їх назад – для нас дивно, — каже жителька села Юлія Гурман. – Є два списки на відшкодування збитків. Один у голови села, інший маю я. Прізвища там вказані різні. У моєму списку 96 осіб, є ті, кому взагалі нічого не дали, хоч й писали відповідні заяви. Наприклад, є такі, чий будинок добре потрусило, а їй дали 3200 гривень, хоча насправді збитків у разів десять більше. Крім того, під час зустрічі в нас виникла суперечка відносно суми, яку мають компенсувати людям. Бо, за нашими підрахунками, мова йде про майже три мільйони гривень, а посадовці чомусь озвучують 1 млн 800 тисяч. І додають, аби брали хоч стільки, бо потім нічого не отримають. У Мізяківській Слобідці, яка хоч й менше постраждала від Павлівки, в кожен двір роздавали по дві тисячі гривень незалежно від пошкоджень. А нас обділили… Більш того, досі на артскладах під Калинівкою сапери, крім вихідних та свят, знешкоджують боєприпаси, які неможливо вивезти із військової частини. Буває так бахне, що посуд на полиці дрижить. Й разом тріщать наші хати та вікна. Експерти ще раніше попереджали, що реальну картину побачимо через два роки.

У свою чергу, голова Павлівської ОТГ Віктор Кособуцький запевнив, що ситуація перебуває під контролем, і зі свого боку він робить все можливе.

– Дійсно, люди підіймали питання про невиплату їм компенсації після вибухів за матеріали та проведені самостійно роботи. Кожній сім’ї були призначені різні суми. Загалом на 1 мільйон 800 тисяч гривень. Виплачувати кошти не компетенція сільської ради, але те, що входило в наші обов’язки – зроблено. Це акти обстеження та інша документація, — каже Віктор Кособуцький. – Оскільки наші активісти раніше возили звернення до Президента, то його представники приїхали. Вислухавши людей, вони відповіли, що будуть вивчати питання. Крім того, є певні проблеми із постановою, в яку необхідно внести певні зміни. Саме тому і маємо труднощі з компенсаціями і страждають люди.

Відомо, що мешканці села знову передали колективне звернення до Президента із вимогою вирішити їхню проблему, провести аудит використання коштів та поцікавились ходом розслідування, адже досі винуватців вибухів так і не знайшли.

Фото Сергія Хіміча
Вікторія Снігур