Перевірка мала розпочатися ще 22 липня 2019 року відповідно до Плану здійснення заходів державного нагляду (контролю).

До слова, це вже не перший раз керівництво електростанції не допускає екологів на перевірку. Може, через те, що ще у 2016 році відокремлений підрозділ «Ладижинська ТЕС» АТ «ДТЕК Західенерго» увійшов до ТОП-100 «Переліку об’єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні по викидах в атмосферне повітря»? Причому Ладижинська ТЕС — на 14 місці у переліку. Попереду — крупні металургійні комбінати. Річні викиди пилу на станції складають 60,9 тисячі тонн!

80% загального об’єму викидів станції складають сполуки сірчистого ангідриду. На долю ТЕС, як найбільшого забруднювача атмосферного повітря області, припадає близько 60% всіх викидів від стаціонарних джерел та майже 45% від їх загального обсягу.

Про це на підприємстві знають. Але проблему вирішили іншим способом. У 2017 році теж не допустили на підприємство екологів. Тож востаннє зафіксувати масштаби забруднення навколишнього середовища екологи могли тільки у 2015 році.

Втім, у прес-службі підприємства теперішню відмову у перевірці пояснюють так:

«Відокремлений підрозділ ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО Ладижинська ТЕС не допустила інспекторів на перевірку, оскільки Держекоінспекцією не виконані вимоги чинного законодавства, зокрема не затверджені та не оприлюднені на власному офіційному веб-сайті нові уніфіковані форми актів, що розроблені відповідно до вимог чинної постанови КМУ, а також не дотримано інших вимог законодавства щодо здійснення перевірок. Як тільки Служби оформлять належно усі документи, то зможуть провести перевірку на підприємстві».

Ладижинська ТЕС запрацювала у 1970 році. На станції встановлено 6 енергоблоків потужністю 300 МВт кожен, які як основне паливо використовують енергетичне вугілля. Висота димових труб становить 250 метрів. В залежності від графіка навантажень та кількості працюючих блоків (від 2-х до шести) ДТЕК Ладижинська ТЕС за добу спалює від 5 до 17 тис. тонн вугілля. Два роки тому на тепловій електростанції капітально відремонтували перший енергоблок, завдяки чому вдалось збільшити його потужність та зменшити кількість шкідливих викидів в атмосферу, витративши майже 150 мільйонів гривень.