А почалось все з побиття 33-річного місцевого тренера з бодібілдингу Серафима Кітновського, в якого за плечима багато нагород із змагань. Його викликали на розмову троє молодиків, яким по 20 років.

Колись Костя, Віталій та Павло були його вихованцями, але два роки тому спортсмен припинив тренування через те, що ті стали пиячити і ображати людей. Мабуть, весь цей час молодики «мали зуб» на Серафима і після ночі гулянь в клубі з алкоголем вирішили помститись. Зустрілись о сьомій ранку неподалік кафе. Серафима туди завезли хлопці на машині. Запропонували відійти ближче до річки, бо там нема камер спостереження. Хлопці відразу ж пішли в атаку. Мовляв, це їхнє місто й вони будуть вирішувати, хто кого тренуватиме. У руках тримали ніж та пістолет. Після того провокували опонента на дії, але він не піддавався. Після цього стало зрозуміло, що намір молодих людей не розмовляти, а бити. Серафим морально підготувався до такого розвитку подій, троє його оточили, і Костянтин спробував завдати удару, але реакція у відповідь була миттєва. Другий теж взявся бити, але був зупинений влучним ударом. Третій довго боровся з Серафимом, допоки Костя не витягнув зброю й почав стріляти. Інший дістав ніж. Одна куля влучила тренеру в щоку, інша – в руку, якою затулявся. Травмований кинувся тікати у бік магазину своєї сестри, що неподалік автовокзалу.

– У мене якраз були відкриті двері через спеку. Тут раптом хтось забіг й зачинив двері. Дивлюсь – а це мій брат Серафим, по щоці тече кров. Рука, майка, ноги, волосся теж червоні. Коли ж стала питати, що відбулось, він не міг говорити. Очі здорові, весь білий й тільки дивиться на мене, — пригадує Світлана Вергелес. – За хвилину у віконечці, через яке ми торгуємо, з’явився нападник Костянтин. Двоє інших стояли ззаду та спостерігали. Перший вимагав у Серафима вийти, бо в гіршому разі погрожував забити. Все це супроводжувалось нецензурними словами. Я була шокована, адже не знала нападників в обличчя. Благала схаменутись, але у відповідь Костя дістав пістолет та вистрелив у віконечко в магазині, я стояла за 20 сантиметрів від нього, й мене врятувало диво. В результаті утворилась величезна дірка, але скло залишилось на місці. Зрештою він вибив його, вліз всередину до половини тіла і знову став погрожувати моєму брату. Прохання заспокоїтись знову не подіяли. Коли Серафим сказав мені лягти, я так і зробила. За лічені секунди знову постріл в приміщення магазину. Я викликала поліцію.

Стали збиратись люди, які теж просили злочинців вгамуватись, але у відповідь Костя і на них направляв пістолет, що зафіксовано на відео. Далі молодик із Павлом та Віталієм рушили до мого брата, але в руках вже тримав ніж із зубчиками, який йому хтось із товаришів передав. Став махати перед нашими обличчями й заявив Серафиму, що «по-любому» його заріжуть. Ми просили прибрати зброю, тоді Серафим вийде. Костя десь направив на мене пістолет й сказав: «Або ти зараз відкриваєш двері, або я тебе заб’ю». Став рахувати до трьох… Зрештою, я відчинила двері, й за мить молодики були в магазині. Почула хлопки з пістолета, в якому вже не було набоїв. А далі все як у тумані. Вибігла надвір й просила оточуючих рятувати, бо вбивають! А тим часом мого брата всі троє душили та били ногами. Очевидці хоч і не могли допомогти, але хоч відволікали увагу злочинців. Вгомонив бійку наряд охорони, але кайданків на винуватців не одягали. Пізніше приїхали правоохоронці.

Потерпілого Серафима Кітновського доправили в хірургічне відділення з діагнозом: проникаюче вогнепальне поранення правої щоки, вогнепальне сліпе поранення середньої третини правого плеча, ножове поранення лівого ліктьового суглоба, множинні садна спини. Зараз він на амбулаторному лікуванні.

Спочатку сестра тренера Світлана була у статусі свідка, але вона написала скаргу до прокуратури та ДБР і нині теж у статусі потерпілої.

Після затримання усім трьом молодикам було оголошено про підозру за фактом хуліганства, тобто грубого порушення громадського порядку, що супроводжувалось особливою зухвалістю та застосуванням зброї. Такий злочин карається від 3 до 7 років позбавлення волі. 15 липня Барський районний суд задовольнив клопотання прокуратури про обрання всім трьом особам запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без застосування застави. Втім, підозрювані з таким рішенням не погодились й подали на апеляцію. Тому в один й той самий день колегія суддів провела засідання по кожному з підозрюваних. Їх та потерпілих у залі не було.

Почали із Костянтина Кирковського – головного та озброєного фігуранта справи, до якого захисник просив застосувати більш м’який запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт. Він підкреслив, що його клієнт раніше не був судимим, має стійкі соціальні зв’язки та є жителем Бара. Крім того, надав особисту характеристику, де підозрюваний є членом місцевого громадського формування, волонтером та учасником АТО.

– Звертаю увагу на те, що події відбулись о сьомій ранку, а трьох учасників затримали лише о другій дня, — заявив захисник. — Тобто весь цей час вони нікуди не зникали. У Костянтина Кирковського та інших наявні тілесні ушкодження, які він отримав саме під час вказаних подій, йому проводилась операція. До затримання він сприяв слідству, надав пістолет марки ФОРТ та дозвіл на нього.

Проте, коли судді запитали, на якій підставі підозрюваний отримав право користуватись зброєю для відстрілу гумових куль, захисник Дмитро Таужнянський так і не міг відповісти.

Коли ж слово надали прокурору, той заявив, що насправді затримані не співпрацюють із правоохоронцями й навіть відмовились від слідчого експерименту. І якщо їх звільнять з-під варти, то можуть здійснювати тиск на потерпілих.

Щодо іншого підозрюваного – Віталія Тіщенка — то захисник надав довідку від ОСББ, де вказано, що особа не зловживала спиртним, має гарні стосунки із сусідами та допомагав у добровільних роботах.

Зрештою, колегія суддів Апеляційного суду залишила скарги захисту щодо Тіщенка та Кирковського без задоволення, а ухвалу Барського суду – без змін. Тому вони перебуватимуть під вартою до 9 вересня без оскарження.

Засідання, де мають переглянути запобіжний захід відносно третього фігуранта Павла Комарчука, перенесли на іншу дату, таким було прохання його захисника.

Тим часом у місті досі не вщухають розмови щодо даної ситуації.

– Всі троє мають бути покарані. Це вже не перший раз вони б’ють людей, але раніше на це закривали очі, — кажуть наші читачі з Бара. — З кимось вони домовлялись через гроші, інших залякували. Зараз багато вже є тих, хто розповідає, що наробили ці молоді люди, але поки свідчення давати не готові. Мабуть, до останнього не вірять, що за вчинене вони сядуть в тюрму. Більш того, наскільки нам відомо, один з бандитів не був на війні, а зброю взяв на підставі того, що допомагав патрулювати місто. То бачите, як патрулювали?!

Вікторія Снігур