– У нас біля гміни Балтова знайшли закам’янілий  відбиток стопи динозавра, і там уже один із кращих парків Динозаврів у світі (ЮраПарк). За нашим прикладом такий будують у США. У провінційному і колись депресивному селі завдяки  цьому парку Динозаврів у нас щороку буває півмільйона туристів.

А у вас – цілий скарб всесвіту!  Місце космічної сили, і ви досі дивитесь на нього і думаєте, що робити, – підкреслив  менеджер  з продажу  ЮраПарку  Роман Вадовські.

– Що це таке – Астроблема? Це місце падіння метеориту із всесвіту на Землю. В перекладі – рана землі. Як відомо, метеорити, тим більше такі, що змінюють життя на Землі чи призводять до кінця світу, падають вкрай рідко.

Ми знаємо про Арізонський метеорит, куди їздить весь світ, і там фермер, якому належить ця унікальна територія, від напливу туристів  в прямому сенсі озолотився – 1 квиток зараз коштує  25 доларів. І ще всі начувані про Тунгузький метеорит – він досі не знайдений. І ось ще один у нас – на Вінниччині. Він зарахований до 7-ми Чудес Вінниччини, а мав би – до 7-ми світу.

Він ще унікальний тим, що дуже схожий на всім відомий Апофіс, від наближення якого на катастрофічну відстань до Землі 21 грудня 1912 року чекали кінця світу. Наступне наближення прогнозується на 29-й рік. Отож і під час падіння метеорита на Вінниччині сталась земна катастрофа . Що тоді було? Кінець цивілізації, яку ми ще не дослідили. Чи Божа кара попередньої цивілізації, яка була зметена. Тут стільки таємниць! Кричущих, сенсаційних і магічних, – ділиться  лектор Вінницького планетарію Марія Левченко, яка разом із колегами з організації «Кому за…» їздить сюди систематично черпати енергію.

Бо ж за версіями науковців та екстрасенсів, саме такі місця – місця магічної сили – це відкритий ліфт у космос, бо принесене звідти тіло енергетично і фізично і далі  контактує із всесвітом на своїх хвилях. І люди, які потрапляють в цю енергетичну воронку, позбавляються від хвороб і негативного впливу.

Цей метеорт відкрив  академік – геолог Антон Вольтер. Сталось це в 1973 році.

Саме він встановив, що метеорит наблизився до Землі і розлетівся на куски в радіусі 8 км. Три найбільших епіцентри падіння тепер у с. Іванька Липовецького району, с. Лугова Іллінецького району і поряд із с. Жорнища. Всього радіус падіння – 8 км. а тепер два кратери падіння – в селі Іванька та с. Лугова – місцева влада облагородила. Там є оріентири та оглядові містки і альтанки.

– До цього, коли до нас кожні три роки приїздил геологи і астрономи зі всього світу, соромно було туди їх везти – ці кратери використовували під сміття, – ділиться  відомий вінницький астроном.

Я вперше потрапила у с. Іваньки, коли балотувалась в депутати Вінницької облради.

Мене вразив ентузіазм місцевого директора школи Марії Степанкевич і вчителів, які самотужки створили музей у школі і стукались в усі двери із своїми унікальними вістями  про те, що школа місцева і більша частина хат села побудована із зоряного каміння – і вони… світяться  із космосу або в темноті, бо там є вся таблиця Менделєєва, навіть діаманти. Але їх мало хто чув.

– Ми все життя відчували магію тих місць, – діляться жителі Лугової. – Ось мені дев’яносто два, а я ще вам інтерв’ю даю і знаю про цілюще болото біля кратера. Ми його відкрили, коли свиню вивезли туди здихати. То вона покаталась там в ньому і ожила. Прийшла сама в село. Ми тими грязями і дотепер лікуємось. А ще в Луговій та Іваньці є зоряні криниці.

На лавочках біля хат сидять її 90-річні ровесниці і діляться таїнствами: – Вночі там часто щось світиться, стріляє, звучать якісь магічні звуки, – каже пані Ольга. – Які там звуки – те, що там є – то одне, нам валідолу навіть зараз немає де взяти, лікаря  у зв’язку з реформою ще в очі не бачили. Вимирає колись славетне село.

Що тут може  колись бути світового рівня центр – не вірять. Б ж коли вони бачили від влади виконання обіцяного? А далі очі таки загоряються… Розповідаю про найдорожчий курорт Баден-Баден – там також колись шкури тварин вимочували…

Уявіть собі, які цілющі властивості у води, яка проходить з глибин цього загадкового посланця всесвіту… В неї особливий смак і я такої води не пила ніде. Це підтверджують усі члени делегації. А ось у Іваньці – замулилась. Не доглянута…

Саме там знайшов найбільший  у світі агат першовідкривач цих зоряних воронок і  метеорита та подарував Берлінському музею. Напевно, щоб увесь світ знав про це явище в Україні. Бо тут воно існувало довгий час автономно.

Ну, приїздили науковці з усього світу – набивали і набивають мішки зоряними камінчиками, які, за їхніми переконаннями, живлять енергетично і дарують щастя? Бо у нас же трійочники, не обтяжені знаннями  та мораллю, типовий портрет владних мужів…

Тому таких хіба що зацікавить те, що професор В. Криводубський продав камінчик із Іллінецького кратера за 500 доларів своєму американському колезі. І той знав, що купує…

А мене досі дивує, як на першій же сесії  4 роки тому я депутатам у Вінницькій облраді прочитала цілу лекцію про це унікальне явище і те, яким воно може стати туристичним клондайком Вінниччини, як «розкрутити» Липовецьку та Іллінецьку громади і підняти статуси вимираючих навколо кратера сіл, створити робочі місця.

– У нас взагалі проблеми безробіття не існує – бо сьогодні в нашій Долині динозаврів тисячі високооплачуваних робочих мість – не лише динозаври, це і акваріуми, аквапарки, атракціони, кінні і велодоріжки, готелі, магазини і ресторани…

Ви навіть можете розмістити вертолітну площадку, бо таке зацікавить і багатих людей зі всього світу, які прилітатимуть на власних вертольотах у зону космічної сили набратись енергії, – ділиться директор закордонного осередку Польської туристичної організації, що завітали до кратера,  Владзімеж Щурек.

А на моє звернення 4 роки тому  про те, щоб включити цей об’єкт як пріоритетний у програму розвитку туризму на Вінниччині «культурна комісія» облади відмовила – мовляв, маловивчений об’єкт. А на місцевому рівні, зокрема у Липовецькому районі, ще й ставили палки в колеса рішенням області – щоб завадити газеті та моїй  популярності – смішно і дико… До чого допрацювались такі «стратеги» – тепер уже бачать усі.

За час співпраці з облрадою я все-таки «пробила» із однодумцями внесення цього маршруту у приорітетні, і на його розвиток закладено в програмі розвитку туризму 2 млн 500 тис. гривень.

Отож, крига скресла. Але як завжди, коштів немає.

Тому я вдячна департаменту міжнародного співробітницва і туризму, який взявся разом із громадами Липовця та Іллінців «виводити цю тему на міжнародний рівень» та пошуком міжнароних донорів та інвесторів. Особливо Везі Кулявець, заступнику директора Департаменту, співорганізатору семінару. Учасники семінару – представники громад області – зустрілись із головою Іллінецької тергромади  Володимиром Ящуком, їх тепло зустріла Іллінецька земля. Наступний семінар пройде в іншій громаді – вже у Липовецькому районі.

Звідки ж прилетів до нас цей загадковий космічний посланець?

Астрономи переконують, що із поясу Астероїдів. Він утворився внаслідок загадкової загибелі планети Фаетон, що входила до Сонячної системи.

Але чи прилетів він в момент її загибелі, чи вже після – досі не відомо.

Чому загинула вона і чи не пов’язано це із заселенням перед цим інопланенянами нашої Землі саме з цієї планети? Версій чимало. Одна із них – планету, на якій існувала набагато розвинутіша, аніж у нас цивілізація, погубила ядерна війна.

Легенди, які дійшли до нас від древнього світу, так характеризують кінець світу на планеті, уламок з якої прилетів на нашу землю – батько Фаетона  Бог Геліос (Сонце) дозволив покататись сину Фаетону на зорянй колісниці. Він не втримав її і наблизився до володіть Гери (Землі). Та попросила дідуся Зевса (Юпітер) її врятувати. Він кинув блискавку  і знищив колісницю…

Саме ця блискавка врятувала нашу Землю. Цей міф кожен із вас може трактувати, як вважає за потрібне.

Тут поряд два кратери – з одного боку в с. Іванька, з іншого – у с. Лугова. Ми маємо рівносильні кратери, які утворились від уламків метеорита, і унікальні явища як геології, так і космічної сили та складу, флору і фауну, рівних якій немає у світі. А ще заховану у глибину тисячоліть таємницю – це було початком життя на планеті Земля чи знищенням цивілізації, що існувала до нас.

Спеціалісти підкреслюють, що після падіння цього метеорита на всій планеті Земля півроку не було світла. Все покрила темінь,  бо пил, який піднявся, був настільки щільним, що закрив Сонце. Уявіть собі, що творилось тут, у самих воронках.

Геологи дослідили, що температура досягала 6000 градусів і плавився пісок та все навколо. Все перетворилось навіть не в попіл – закам’яніло.

Запитань чимало, а відповіді на них шукають КАММАКИ семінари науковців з усього світу, які кожні три роки приїздять до Вінниці. На кратері у Іваньках чи Луговій  може побувати і кожен із вас. Жаль, що досі в цьому діаметрі 8 кілометрів відстані від Іваньки до Лугової прямої дороги нема і два кратери розвиваються автономно – кожен силами свого району та громади.

– Вам треба об’єднати Іллінецьку астроблему – Іваньки, кратер і Лугову  як єдине ціле і разом, потенціалом двох районів, області, країни і з залученням інвесторів розвивати  – інакше нічого не вийде, – наголосили експерти із міжнародного туризму.

Як повідомила Вега Кулявець, в планах Департаменту (директор В. Мережко) спільно із місцевими громадами розробити концепцію розвитку Іллінецького кратера, що дасть можливість створити якісний туристичний продукт, який буде цікавий туристам області,  України, світу. Під час семінару ми запускали дрон і він показав, що успішним буде лише комплекс від Іваньки, де один кратер уламку метеорита до Лугової, де два інші, в об’ємі усього місця Астроблеми. Тому потрібно прокласти пряму дорогу  і зберегти неповторний ландшафт,  знайти призначення майбутньому спільному проекту, який привабить туристів. Бо містечкове розділення на наше місце і не наше – тут не спрацює.