В українських потягах стає небезпечно. Старі зношені вагони не витримують критики. Відриваються верхні полиці, травмують пасажирів, двері не зачиняються, з вікон протяги, взимку холодно, влітку жарко.

А вагонні туалети — це взагалі тема для фільму жахів!.. Вінницький активіст Іван Супряга поділився думками щодо аварійного стану рухомого складу Укрзалізниці.

– Повністю підтримую рішення Президента Зеленського про скасування військового параду на День Незалежності та виділення призначених на це 300 млн грн. на премії військовослужбовцям ЗСУ! Але викликає обурення позиція Прем’єр-міністра Гройсмана, який вирішив знайти кошти у бюджеті і будь-що провести парад. Хоч голова уряду не насмілився позбавляти військових премій, — відзначив Іван Супряга.

— Якщо керівник Кабміну може профінансувати парад, то чому з року в рік на урядовому рівні блокується питання про закупівлю нових вагонів для пасажирських поїздів далекого сполучення? Дивна ситуація — на парад кошти є, а на вагони немає! Навіть коли у 2017-му Омелян, міністр інфраструктури, намагався «вибити» фінансування на закупівлю нових 200 плацкартних і купейних вагонів, Гройсман категорично відмовився це робити.

Зараз на пасажирські вагони, відверто кажучи, страшно глянути.

Щороку вагонний парк Укрзалізниці скорочується, ціни на квитки стрімко зростають, проте обслуговування пасажирів тільки погіршується. Ситуація настільки критична, що за декілька років Україна може опинитись на порозі транспортного колапсу.

Залізничники скаржаться, що інколи їм навіть шкода віддавати вагон у ремонт. Тому що назад він повертається гіршим, ніж був!

За 300 млн грн. можна купити щонайменше 10 пасажирських вагонів. На Крюківському вагонобудівному заводі у Кременчуці стоїть 30 нових вагонів, які готові до відправки. Але поставки припинено, бо Укрзалізниця, яка контролюється урядом, відмовилась платити. Сума заборгованості — 170 млн грн.

Закликаю Кабмін погасити заборгованість перед Крюківським заводом і оновити рухомий склад Укрзалізниці. Прошу вінничан підтримати у Фейсбуці групу «Вимагаємо від Кабміну закупівлі нових пасажирських вагонів».

Іван Супряга