Нещодавно в обласний перелік елементів нематеріальної спадщини занесли весільний коровай села Бондурівка Чечельницького району.

Він унікальний тим, що до таїнства долучаються тільки щасливі у шлюбі жінки, які мають дітей. Кожна повинна принести продукти, а виготовляють тісто на металевій кришці, яку присипають борошном. Матеріали про весільний хліб люди збирали цілих 10 років!

– Бондурівські короваї мені відомі змалечку, адже Бондурівка — моє рідне село, там живе моя родина, друзі. Безумовно, для мене дуже важливо, щоб про такий унікальний елемент дізнався світ. Матеріали про весільний хліб я збирала 10 років. Скільки століть існує тут традиція випікання короваїв — ніхто не скаже точно, бо, як і в кожному селі Вінниччини, без неї не обходиться жодне весілля. Тому, мабуть, багато.

В обліковій картці вказано два найбільш точних рецепти короваїв (бо жодна жінка вам не скаже, скільки конкретно грамів того чи іншого потрібно додати, адже кладуть по-хазяйськи – «на око», що свідчить про неабиякий досвід і майстерність). Один рецепт було зафіксовано в 72-74 роках Вірою Коваленко, а другий мною у 2009 році від Тамари Бондаренко і Людмили Мордач. Для тіста беруть тепле молоко, цукор, борошно, жовтки та дріжджі. Після третього вимісу жінки беруться за весільний хліб, який унікальний своїм способом вироблення. Готується він на кришці з отвором посередині або з ружею. Прикрашають круглий коровай голубами, квітами та в’юнчиками з тіста.

Вже коли він у печі, присутні мають підняти вгору руки, щоб гарно піднявся. Коровай несуть на хустці перед молодими, що йдуть до шлюбу, — розповіла Юлія Васюк із ГО «Етномайстерня Коло». — Однією з умов фіксування елемента нематеріальної культурної спадщини є засвідчення і доведення його безпосереднього побутування, тому ця традиція жива, короваї досі печуть майже всі жительки Бондурівки. На весіллі їх може бути близько двадцяти, адже в нас побутує обряд «Відтанцьовування короваїв», коли всі похресники і діти найближчих родичів обдаровуються і танцюють зі святковими хлібами.

Вперше у 2016 році не в сільських умовах бондурівський коровай відтворили учасниці ГО «Етномайстерні Коло» для гостей Міжнародного фестивалю культури в Литві. А через рік повністю показали його відтворення в Національному музеї Івана Гончара, розчиняла на коровай бондурівчанка Тетяна Васюк. Місцеві активно долучилися до збору інформації і документів. За подачі сільської ради на чолі з головою Валентиною Слюсар було отримано повний пакет документів для заповнення облікової картки. Тепер громада розмірковує, як далі просувати свою традицію випікання весільного хліба.

Вікторія Снігур