Це спеціалізована служба підтримки людей, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Вона оперативно реагує на повідомлення. Для цього потрібно зателефонувати за спеціальним номером. Для роботи з потерпілими залучено не тільки психологів, а й медпрацівників, юристів та наших соціальних партнерів. І все це абсолютно безкоштовно.

— За статистикою, 90% усіх звернень — від жінок, які потерпають від насильства. 60% жінок потім відмовляються визнавати, що насильство відбулося. Дуже часто свідками таких ситуацій є діти. В інших містах України вже діють мобільні бригади, але вони були утворені за сприяння фонду ООН у галузі народонаселення. Відповідно звідти вони отримують фінансування. У Вінниці унікальна тим, що її запустили органи місцевого самоврядування, тобто міська рада. Депутати підтримали ідею на сесії, за що їм щира подяка. Вже зовсім скоро нам мають виділити автомобіль, — розповів нам провідний юрист-консультант Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Максим Юрченко. — Наразі мобільна бригада складається із чотирьох осіб, працівника соціальної роботи, двох психологів та її керівника. Маємо порядок взаємодії між поліцією, службою у справах дітей, охороною здоров’я та освіти. Відповідно саме від них найбільше отримуємо звернень, на які виїжджаємо для роботи з постраждалими. Надаємо соціальні, юридичні та психологічні послуги. Щодо кривдника, в будь-якому разі повідомляємо правоохоронні органи, особливо, коли жертва отримала тілесні ушкодження.

Вікторія Снігур

Контакти: мобільна бригада: (0432) 67-04-60, 093-900-15-60, 098-90. Відділ оперативного реагування «Цілодобова варта»: 15 60; 59 50 39; 60 15 60; 65 15 60; 0 800 60 15 60.